10 интересни факта за хипнозата

hipnoza

Мнозина са на мнение, че хипнотизаторите са хора с невероятни способности, които могат да доведат всеки от нас до състояние, в което да правим каквото те пожелаят и...

661 0

Мнозина са на мнение, че хипнотизаторите са хора с невероятни способности, които могат да доведат всеки от нас до състояние, в което да правим каквото те пожелаят и да ни вменят мисли, които не са ни присъщи. Дали обаче това наистина е така?

1. Един от най-известните опити в хипнозата е следният – в голямо помещение се събират много хора, а хипнотизаторът взема парцалче и го намокря с някаква течност. След това съобщава на присъстващите, че парцалчето ще започне да излъчва неприятна миризма и моли тези, които я усетят, да вдигнат ръка. Няколко минути по-късно, седящите на първия ред вдигат ръце. Следват ги тези на втория, третия и т. н. редове, докато накрая всички присъстващи са с вдигнати ръце. На някои от посетителите им става лошо и ги изкарват от залата, а други си запушват носа със свободната ръка. Работата е там, че всъщност самото парцалче не излъчва никаква миризма и това може да го провери всеки желаещ.

2. Доста хора вярват, че тези, които са усвоили хипнозата, притежават някакви свръх естествени способности. Всъщност, това са хора, които притежават необходимите знания и навици. Хипнотизаторът помага на другите да се отпуснат и да се отърват от психологическите си притеснения.

3. Интересен факт е, че когато човек е в състояние на хипноза, в него изчезват всички алергични реакции. От само себе си се налага изводът, че алергията зависи от човешкото съзнание.

4. Ако човек не иска, никой не може да го хипнотизира. Необходими са желание и мотивация, без които не може да се влезе в състояние на хипноза.

5. Има хора, които много лесно се поддават на внушение. Въобще не е трудно да бъдат убедени, че са напр. известен музикант или знаменит художник.

loading...