10 интересни факта за Великден

velikden

1. Украсените Великденски яйца са най-важният характерен белег на празника. Те символизират Възкресението, новия живот и присъстват в много обичаи, един от които е подаръкът и размяната на...

486 0

1. Украсените Великденски яйца са най-важният характерен белег на празника. Те символизират Възкресението, новия живот и присъстват в много обичаи, един от които е подаръкът и размяната на Великденски яйца.

2. Най-традиционният цвят, в който се боядисват Великденските яйца, е червеният. Той символизира кръвта Христова, принесъл себе си в жертва в името на спасението на човечеството. Легендата разказва, че Мария Магдалена отишла при император Тиберий и му казала, че Христос е възкръснал. Тиберий не повярвал и отговорил, че това е толкова невъзможно, колкото кокошето яйце да стане червено. В същия миг, подареното му яйце добило червен цвят.

3. Друга легенда разказва, че обичаят да се подаряват и разменят празнично украсени яйца на Великден произхода от римляните и се е зародил в далечната 224 г. Християните заимствали този обичай и вложили в него друг смисъл.

4. В днешно време за Великден се произвеждат много играчки, сладкиши и сувенири във формата на зайчета. Интересното е, че Великденският заек, символ на плодородието и материалното благополучие, се появил първо в Германия през 16-ти век, след което се разпространил по целия свят.

5. В някои европейски страни и редица градове на Северна Америка има обичай в навечерието на Възкресението Христово да се крият из къщи Великденските яйца. На другата сутрин децата тършуват из цялата къща и намират много шоколадови великденски зайци и разноцветни яйца.

loading...