10-те най-глупави забрани в света

zabrani4

Не само у нас, но и в редица страни по света има закон, забраняващ пушенето на обществени места – ресторанти, магазини, гари, летища и др. Едва ли можем...

1514 0

Не само у нас, но и в редица страни по света има закон, забраняващ пушенето на обществени места – ресторанти, магазини, гари, летища и др. Едва ли можем да се отнесем несериозно към такава забрана, имайки предвид солената глоба за нарушаването й. Необичайните закони обаче, които не позволяват на хората да забравят за човешката природа на всякакви правила, се срещат из цял свят.

10. Забрана на пешеходците да пишат SMS.

В малкия американски град Форт Лий, щат Ню Джърси, властите са въвели забрана на пешеходците да пишат SMS, докато вървят. В този град действа закон за безопасно ходене и в него е разпоредена глоба за подобно действие. Само за няколко месеца десетки пешеходци са били блъснати от автомобили, тъй като били прекалено заети с писането на съобщения. Глобата се отнася само за тези от тях, които ползват мобилния си телефон, докато пресичат, и при това не е никак малка – 85 долара.

9. Забрана за дъвки в Сингапур.

Сингапур е известен с чистотата на улиците си. През 1992 г. вносът и продажбата на дъвки в страната са забранени. Дъвката представлява основна „заплаха” за метрото, тъй като често засяда по вратите на вагоните и предизвиква спиране на движението на влаковете. Следва да се отбележи, че за внасянето и дъвченето на дъвки от туристи никой няма да ги глоби. Но ако изплюят дъвката на тротоара, ще трябва да се разделят с доста солидна сума.

8. Забрана на куклата Барби в Иран

zabrani1Знаменитата играчка е обявена за несъответстваща на ислямската традиция още през 1996 г., но Барби се е продавала в магазините до 2012 г. Днес обаче родителите няма да могат да купят на дъщерите си дългокраката красавица, тъй като в страната е влязла в сила пълна забрана за продажбата на тази играчка. На полиците в магазините се появиха Сара и Дара, ислямският вариант на Барби и Кен, но така и не получиха голяма известност.

7. Забрана за затлъстяване в Япония.

В световен мащаб от затлъстяване страдат около 15% от жените и 10% от мъжете, като броят на хората с наднормено тегло непрекъснато се увеличава. Най-осезаем е този проблем в Америка, но за жалост той не е подминал и една страна, в която жителите винаги са се славили със своя миниатюрен ръст и стройно тяло. С този проблем в Япония са решили да се борят на държавно ниво. През 2008 г. е приет закон, в който е установен максималният размер на талията при мъжете – 90 см, и при жените – 85 см. Измерването на талиите е поверено на всички компании и общини. Който не влиза в законовите норми, отначало му препоръчват да вземе мерки за отслабването си. Ако човекът не може да свали теглото си самостоятелно, той или тя е принуден да посещава курс по специално хранене.

6. Забрана на дребните монети в Канада.

zabrani2Още от 1858 г. в Канада съществува закон, забраняващ разплащането с дребни пари. Продавачът може да ви откаже, ако му дадете шепа монети. Съгласно този закон с монети от 1 долар можете да платите покупка, не по-скъпа от 10 долара, с 50 цента – не по-скъпа от 5 долара и т.н. Що се отнася до книжните пари, то с еднодоларова банкнота може да платите покупка не по-скъпа от 25 долара.

loading...