10 забавни парадокси за феновете на главоблъсканици

Парадокс се нарича такава ситуация или твърдение, които разбиват обичайната представа за истината и на пръв поглед противоречи на здравия разум. Ето няколко забележителни примера: Парадоксът с песъчинката...

2678 0

Парадокс се нарича такава ситуация или твърдение, които разбиват обичайната представа за истината и на пръв поглед противоречи на здравия разум. Ето няколко забележителни примера:


Парадоксът с песъчинката

Ако от една шепа пясък се отстрани една песъчинка, тя все още ще бъде шепа пясък. Продължавайте да премахвате песъчинки и в някакъв момент шепата с пясък ще изчезне. Може ли една единствена песъчинка да определи разликата между шепа пясък и липсата му?


Парадоксът на Пинокио

Този италиански момък, както се знае, е бил дървена кукла – лъжец. Той имал едно уникално свойство: веднага след като излъже, носът му малко пораствал. И тогава възниква един любопитен парадокс:

Какво ще се случи ако той каже: „Сега ще ми порасте носът“?

Ако носът не порасте – оказва се, че е излъгал и носа му трябва да порасте. А ако носът му порасте – излиза, че той казва истината, тогава защо ще му порасте носа?

Момичето и баба му

Едно момиче отива в миналото и убива младата си баба. Тъй като бабата е убита, и ако няма деца, внучка също не може да има. Следователно, внучката не би могла да убие баба си и бабата има всички шансове да продължи рода …

loading...