105 годишен японски лекар: Ако искате да живеете дълго, не бъдете с наднормено тегло

Доктор Шигеаки Хинохара, за когото се смята, че е положил основите на японската медицина и е помогнал на страната да се превърне в световен лидер по продължителност на...

1252 0

Доктор Шигеаки Хинохара, за когото се смята, че е положил основите на японската медицина и е помогнал на страната да се превърне в световен лидер по продължителност на живота, често практикува това, което проповядва, пише Business Insider.

Лекарят, който е почетен ректор на St. Luke’s International University и почетен президент на St. Luke’s International Hospital, дава няколко основни насоки за дълъг, здравословен живот. Една от тях е – не се пенсионирайте, а ако се налага, направете го много по-късно от 65-годишна възраст.

В интервю пред вестник Japan Times той обяснява, че пенсионната възраст в Япония е установена на 65 години, когато средната продължителност на живота е била 68 години.

Сега хората живеят много повече и средната продължителност на живота в Япония през 2015 г. е била близо 84 години, така че трябва да се пенсионират много по-късно в живота си.

Няколко месеца преди смъртта си на 18 юли в Токио, Хинохара продължавал да лекува пациенти и си водел книга с часове за прегледи за идните повече от пет години. Той работел по 18 часа на ден и бил на 105 години.

“Той вярваше, че смисълът на живота е да даваш принос, така че имаше този невероятен стремеж да помага на хората, да се събужда рано сутрин и да прави нещо прекрасно за другите хора. Това му даваше сили и го караше да живее с пълни обороти“, казва пред ВВС негов ученик.

„Той винаги имаше днешни, утрешни цели и цели за следващите пет години“, допълва той.

Ето и някои от препоръките за дълъг живот на Хинохара:

Безпокойте се по-малко за това дали се храните правилно или спите достатъчно и се забавлявайте. „Всички си спомняме как като деца, когато се забавлявахме, често забравяхме да ядем или спим. Мисля, че можем да запазим това си поведение и като възрастни. Най-добре е да не уморявате тялото си с твърде много правила, като време за обяд или време за вечеря“.

Ако искате да живеете дълго, не бъдете с наднормено тегло. „За закуска пийте кафе, чаша мляко и малко портокалов сок с лъжичка зехтин в него. Зехтинът е прекрасен за артериите и поддържа кожата здрава. Обядвам с мляко и няколко бисквити или го пропускам, когато съм твърде зает, за да ям. Никога не огладнявам, защото съм съсредоточен върху работата си. Вечерята е със зеленчуци, малко риба и ориз и два пъти в седмицата 100 грама крехко месо“.

loading...