11 житейски урока от Буда

uroci buda

1. Започнете с малкото. „Каната се пълни постепенно, капка по капка. Така и мъдрият човек малко по малко се изпълва с добро”. Всички започваме от малкото. Ако сме...

1153 0

1. Започнете с малкото. „Каната се пълни постепенно, капка по капка. Така и мъдрият човек малко по малко се изпълва с добро”.

Всички започваме от малкото. Ако сме последователни и търпеливи, ще успеем. Нищо не се получава наведнъж. Щастлив е този, който е готов да започне с малкото и да се труди усърдно, докато не „напълни каната”.

2. Мислите са материални. Всичко, каквото представляваме, е резултат от това какво мислим за себе си. Ако говорим и действаме с чисти намерения, щастието ще ни последва. Всичко е в нашето съзнание и ние сме това, което мислим. Всички грешни постъпки, зависят от мисленето ни. Ако то се промени, ще се променят и делата ни.

3. Прощавайте. „Ненавистта никога няма да премахне ненавистта по света. Само любовта ще го стори”.

Научете се да прощавате, научете се да прощавате колкото се може по-бързо. Буда е казал, че „Няма по-силен пожар от страстта, по-свирепа акула от ненавистта и по-опустошителен ураган от алчността”.

4. Вашите постъпки имат значение. „Ако нещо си струва да бъде направено, направете го от все сърце”. Захванете ли се с нещо и вложете цялата си душа.

5. Опитайте се да разберете. „Винаги отговаряйте с добро, само така светът ще стане по-добър. Ако отговорите на злото със зло, то ще стане повече. Затова отговаряйте с добро или въобще не отговаряйте”.

Първо се опитайте да разберете, а след това се постарайте да ви разберат. Съсредоточете се повече над това да бъдете щастливи, отколкото над това да сте прави.

loading...