12 Космически рекорди

Приема се, че преди около 15 милиарда година е станал Големия взрив, и от тогава  Вселената непрекъснато се разширява. Огромно количество време и пространство за безброй рекорди. 1....

657 0

Приема се, че преди около 15 милиарда година е станал Големия взрив, и от тогава  Вселената непрекъснато се разширява. Огромно количество време и пространство за безброй рекорди.

1. Най-бързите безпилотни космически кораби са – AMC Helios 1 и 2. Скоростта им спрямо Слънцето е  70 200 метра в секунда.

2. Ядрото на Слънцето, с температура от 15,6 милиона градуса по Целзий,  е най-горещото място в Слънчевата система. Там  600 милиона тона  водород всяка секунда се синтезират в хелий. Именно чрез този процес слънцето „свети“.

3. Съветският космонавт Сергей Крикальов е прекарал 784 дни на борда на космическата станция „Мир“ и по този начин стана пътешественик във времето. Поради феномена  гравитационно червено изместване (времето в гравитационно поле тече  по-бавно, отколкото, например, в Космоса), той  за  1/50 сек. е бил  в бъдеще.

4. Съвременните учени смятат, че най-големият сблъсък на Земята е станал пред 4,5 млрд. години. Тогава   планета с размерите на Марс се е сблъскала със Земята, останките и останали на нашата орбита и формирали  Луната.

5. Американските астронавти Юджийн Сърнан и Харисън Шмит, най-дълго от всички са били на Луната. През 1972 г., от 11 декември до 14 декември, те са прекарали 74 часа и 59 минути на естествения спътник на Земята.

6. Мъглявинаta  Aндромеда  M 31 е  най-голямата галактика от  местната група. И още, това е най-далечният обект  видим с просто око. Тя се намира на  разстояние  2,5 милиона  светлинни години.

loading...