12 природни закони, които можете да използвате, за да се предпазите от манипулиране

1. Прави това, което интуицията ти казва, че трябва да направиш Всеки път, когато чуете думата „трябва“ и става дума за дълг или задължения, добре е да си...

629 0

1. Прави това, което интуицията ти казва, че трябва да направиш
Всеки път, когато чуете думата „трябва“ и става дума за дълг или задължения, добре е да си зададете въпроса “На кого му трябва това?“. Манипулаторите обикновено премълчават, че желаното е нужно предимно на тях.

2. Не обещавай. Ако си  обещал — изпълни обещанието си
Спомнете се колко често под натиска на други хора вие сте давали необмислени обещания. Опитният манипулатор ще ви подтиква да давате обещания, а после ще експлоатира вашето чувство за вина. Добре е да не обещавате, но ако сте обещали вече – изпълнете обещанието си. И следващия път хубаво си помислете, преди да се натоварите с излишни задължения.

3. Ако не те молят – не натрапвай помощта си
Често, ръководейки се от добри чувства, без да искаме влошаваме нещата. Когато не са ни искали помощта, нашите усилия се приемат като даденост. Още по-неприятно е когато, за да помогнем на някого, занимаваме друг човек. Помагайки така, ние нарушаваме закона “Прави това, което интуицията ти казва, че трябва да направиш“. Ако според вас човек наистина има нужда от помощ, първо се опитайте да разберете готов ли е да я приеме именно от вас.

4. Ако те помолят – не отказвай
Всяка молба предполага благодарност. Манипулаторите са склонни да дават празни обещания или да забравят за направените им услуги. Изпълнете молбата, но не се притеснявайте да помолите за нещо в замяна. Ако е възможно, и по-рано.

5. Живей в  настоящето (а не в миналото или в бъдещето)
Един от най-важните закони! Той ни помага лесно да разрушаваме манипулациите, свързани с това какви сме били преди. На никого не му се иска да бъде по-лош, отколкото е бил. Например, ако ви кажат“ По-рано ти не беше такъв“, просто отговорете “По-рано си е било за по-рано, остава си в миналото“. Сладки обещания за бъдещето, които може да се сбъднат, но по-вероятно е да не се сбъднат, прекратете простичко с въпроса “Това после, а за момента какво предлагате?“

6.  Не се привързвай
Колко често ние се привързваме към човек, вещ или занимание? Доколко тази привързаност може да бъде силна, без да заплашва нашето душевно равновесие? Всеки си има отговори на тези въпроси. Само помнете: с помощта на тези емоционални връзки вас лесно могат да ви шантажират. Не позволявайте на вашите близки да ви тероризират.

loading...