123-годишен боливиец разкри тайната на дълголетието си

Жителят на  Боливия, фермерът Кармело Флорес Лауара живее в землянка със сламен покрив в село близо до езерото Титикака, на надморска височина  4000 метра. Той е на  123...

1057 0

Жителят на  Боливия, фермерът Кармело Флорес Лауара живее в землянка със сламен покрив в село близо до езерото Титикака, на надморска височина  4000 метра. Той е на  123 години. Флорес казва, че тайната на дълголетието му е диета, богата на суперхрани, а също така и лебеди, събрани до реката гъби, и листа от кока.

„Картофи с лебед е много  вкусно ястие,“ – казва Флорес на  родния си език аймара.

И въпреки, че в книгата на Гинес титлата на най-стария човек, който някога е живял на земята, принадлежи на французойката Jeanne Calment, която почина през 1997 г. на 122 години,  правителството на Боливия потвърждава, че в момента Флорес е на 123 години. Той е роден на 16 юли 1890 г. и дори има паспорт, доказващ  неговата възраст.

Феноменът на Flores е не само в това, че той все още е жив, но и че води  доста активен живот: все още се разхожда всеки ден, мотае се  по улиците на селото и от време на време играе домино със съседите.

„Аз не знам колко дълго ще живея, – казва той. – Това само Бог знае.  Когато реши, че е време да умра, ще умра. А докато съм жив не мисля за нищо такова …“

loading...