13 признака, че имате приятели, които ви вредят

Колкото по-дълга е една връзка, толкова по-ценна е за нас и толкова по-трудно ни става да я прекратим, дори и да е станало наложително. Това не се отнася...

718 0

Колкото по-дълга е една връзка, толкова по-ценна е за нас и толкова по-трудно ни става да я прекратим, дори и да е станало наложително. Това не се отнася само за любовните връзки, но и за тези с приятелите ни. Дори и хубавото приятелство от миналото може да отслабне през годините и накрая да се окаже вредно и за двете страни.

Независимо дали се познавате от 1 година, или от 10, ако забележите, че ваша приятелка проявява няколко от тези качества, може би е време да преосмислите взаимоотношенията си.

1. Не се радва на успехите ти

Веднага може да разпознаете лошата приятелка по първоначалната ѝ реакция за вашия успех. Например тя може да се опита да смени темата, като се оплаче от своите неуспехи: „Браво, ти вече си имаш гадже, а аз съм все сама!“, „Браво, че си са те повишили, а моята работа е кошмар, чудя се дали пък и аз да не си сменя работата“. Или пък сменя темата, като се опитва да измести фокуса върху своите успехи.

Това води до: Ако реакцията към успеха ти е негативна, може да се почувстваш виновна и да се опиташ да ѝ помогнеш. А всъщност изобщо не си ѝ длъжна и заслужаваш човек, който ще обърне внимание на постиженията ти и искрено ще се радва за теб.

2. Тя ревнува сякаш е гаджето ти

Приятелката ти не се радва, когато излизаш с други хора. Ако си излязла с общи познати без нея, това се превръща в повод за сръдни и безпочвени обвинения.

Това води до: Или ще се чувстваш виновна и ще започнеш да я мъкнеш навсякъде с теб, или ще се опиташ да ѝ обясниш като на дете, че не е права и че имаш и други приятели освен нея. Но според психолозите тази стратегия е обречена: тя няма да прояви разбиране, а ще продължи да се сърди.

3. Чувстваш се изтощена, след като си разговаряла с нея

Много често не забелязваме, когато след среща с приятелка се чувстваме уморени и дори имаме главоболие. Обикновено го отдаваме на нещо друго, но според психолозите емоционалният дискомфорт може да доведе и до физическа болка, така че не е изключено приятелката ти да ти действа като енергиен вампир.

Това води до: Ако забележиш, че се чувстваш зле след разговорите ви (без да сте се карали), сети се дали се е случвало и друг път. Ако отговорът е „да“, дай си почивка от тази приятелка.

4. Криеш някои неща от нея

Естествено, не е казано, че трябва да си споделяте всичко, но промяна в интересите, лоши спомени с нея или други неясни чувства могат да те направят по-потайна, въпреки че преди сте си споделяли всичко. Явно има някаква причина вече да не я чувстваш толкова близка.

Това води до: Ако не можеш да говориш за чувствата, проблемите и личните си преживявания с нея, много скоро изобщо няма да имате общи теми за разговор.

5. Обажда ти се по всяко време на деня, за да се оплаква от проблемите си

Приятелите обикновено са първите хора, които търсим, когато имаме нужда от емоционална подкрепа, но лошите приятели злоупотребяват с добрината ни. Тази твоя приятелка постоянно ти се оплаква, понякога ти звъни късно вечер и иска цял час да си говорите, докато се почувства по-добре, въпреки че ти може да си заета. И това не се случва от време на време, а постоянно, защото животът ѝ е низ от драми, много от които са силно преувеличени. Подкрепата е много важна при близките приятели, но ти не си личният терапевт на приятелите си.

Това води до: Очевидно е, че тази твоя приятелка обича да драмазитира и колкото повече я изслушваш и се връзваш на историите ѝ, толкова по-често ще те търси, за да ти разказва още по-дълги небивалици. Бъди твърда понякога и ѝ кажи, че си заета.

6. Изтъква преимуществата си, като набляга на недостатъците ти

Тя изглежда силна и уверена, носи скъпи и стилни дрехи, но критикува всички около себе си, включително и теб. Прави физиономии като види чантата ти, шегува се „чистосърдечно“ с прическата ти, снизходителна е към работата ти или направо ти казва, че си скучна. Най-вероятно тя самата има много ниско самочувствие и се опитва да го прикрие, като обижда останалите.

Това води до: Чувстваш се по-малко уверена и по-нерешителна, когато си с нея. Много скоро приятелството ви ще се превърне в досадно задължение.

7. Тя копира поведението ти, прическата ти, дрехите ти, дори гаджето ти

loading...


Коментари