20% от случаите на шизофрения са причинени от паразити в мозъка

В списание „Preventive Veterinary Medicine“ е публикувано  ново проучване, проведено от Хари Смит, професор по епидемиология, който разследва случаи на шизофрения, свързани с Toxoplasma Gondii – паразит, който...

528 0

В списание „Preventive Veterinary Medicine“ е публикувано  ново проучване, проведено от Хари Смит, професор по епидемиология, който разследва случаи на шизофрения, свързани с Toxoplasma Gondii – паразит, който инфектира с плазма и се предава чрез почвата, изпражнения на домашни любимци и недосварено месо.

Според лекарите, около една трета от населението на света е  заразено с тази бактерия, която живее и се размножава в човешкия мозък и мускулите,  често без видими симптоми. Това заболяване, което се нарича токсоплазмоза, води до  патологични промени в личността и поведението.

Освен това е доказано, че някои антипсихотични лекарства могат да спрат размножаването на паразита.

Отчитайки тези данни, Смит изучил статистиката на пациенти, заразени с T.gondii, и заключил, че навременното диагностициране на инфекция, причинена от паразита ще позволи да се предотвратят една пета от всички случаи на шизофрения. Професорът отбелязва също, че в някои страни, където разпространението на T.gondii е особено високо,  честотата на шизофрения е значително увеличена.

Смит смята, че сериозно разглеждане на доказателствата в работата му, ще привлече вниманието на учените към проблема за борбата с токсоплазмозата.

loading...