21 шокиращи факти за Китай

Много от нас знаят малко за собствената си страна, затова не е изненадващо, че тези факти за Китай изглеждат шокиращи, или ако не, най-малкото удивителни. Геополитиците наричат Китай...

4811 0

Много от нас знаят малко за собствената си страна, затова не е изненадващо, че тези факти за Китай изглеждат шокиращи, или ако не, най-малкото удивителни. Геополитиците наричат Китай „Спящият дракон“ заради неговата бързо развиваща се икономика и непрекъснато нарастващо влияние в света. Но какво  не знаем за китайците? Ето …

1
1.  За държат главата си вдигната, в яките на военните забиват игли.

2. Военната полиция учи служителите си да вдигат ръка по време на парад  до определена височина, с помощта на тел, вързана за ръкавите им.

3. В Китай около 100 милиона души живеят с доход, равен на 1 долар на ден.

4. Кетчупът  се е появил в Китай като рибен сос, наречен ке-tsiap.

5. В китайския „Макдоналдс“ китайците не вземат храната си тях, която са купили от колата – те я носят в  самия ресторант и я ядат там.

6. Въпреки че официално Китай е  нерелигиозна държава, тя е дом на повече от 54 милиона християни.

7.  В Китай се екзекутират  четири пъти повече затворници, отколкото във всяка друга страна.

8.  Внимание, гурмани! В Дунян (град) истински деликатес са яйца, сварени в урината на девствени момчета.

9. Google в партньорство с най-големите звукозаписни компании в света позволява на китайския народ да сваля  музика безплатно.

10. Китайската полиция все повече  използва  вместо полицейски кучета гъски, поради агресивността и прекрасното зрение на тези птици.

11.  Всяка година в Китай се регистрират  почти един милион аборта, ако трябва да се роди момиче, а  десетки хиляди бебета момичета се захвърлят – и всичко това, заради политиката за едно дете.

12.  30 милиона души в Китай живеят в пещерните къщи, наречени яодун. Това е повече от населението на Австралия.

13.  Китай толкова много  трови с емисии   атмосферата, че  замърсеният въздух в Китай достига до Сан Франциско през  Тихия океан, и с  една трета повишава нивото на замърсяване на американския град.

14. Някои китайски фирми от  хранително-вкусовата промишленост са уличени, че правят тофу от битови отпадъчни води и мариноват продукта в козя урина.

15.  Жените в Китай   плащат по 700 долара за операция, за да възстановят химена си, за да се представят  за девствени.

16.  Дишането на въздуха в Пекин – е като да се пушат по  21 цигари на ден.

2
17.  През 1973 г. Китай предлага да внесе  10 милиона китайски жени в Съединените щати, за да помогнат за ликвидиране на демографската криза.

18. Игровите  конзоли PlayStation в Китай са незаконни.

19.  Всяка година в Китай се консумират 4 милиона котки.

20.  В Шанхай е поставен рекорд за най-дълго задръстване – дължината му била е 99 km, а продължителността – 12 дни.

21.  В Чунцин хората, които не могат да се откъснат от телефона си, вървят по специални алеи, за да не се наранят  или да осакатят другите.

* Тофу (или „соево сирене“) е храна с китайски произход, произведена чрез коагулация на соево мляко с последващо отцеждане и пресоване на блокчета.

loading...