5 мощни психологически ефекта, които променят поведението ни

Как да проникнем зад кулисите и да наблюдаваме работата на мозъка, за да разберем кога кои инстинкти управляват решенията ни и защо възприемаме света точно по този начин?...

2857 0

Как да проникнем зад кулисите и да наблюдаваме работата на мозъка, за да разберем кога кои инстинкти управляват решенията ни и защо възприемаме света точно по този начин? Познанието ви за тези 5 психологически ефекта е ключът към дълбоките недра на човешкия мозък.

Другите ви харесват повече, когато грешите.
Тези, които никога не допускат грешка, са ни по-малко симпатични от онези, които се дънят от време на време. Грешките ви правят по-човечни и привлекателни. Съвършенството или подобието на съвършенство създава дистанция и дразнещата аура на непобедимостта.
„Ефектът на пълния провал“ е проверен от психолога Елиът Арънсън. Участниците в експеримента слушали записи на хора, състезаващи се във викторина. На места се чувало как някои от тях изпускат чашите си с кафе. Точно несръчните били обявени от прослушващите записа за най-симпатични.

Големите очаквания създават нова реалност.
Ако вярвате в нещо – то обезателно ще се случи. Това е така нареченият ефект на Пигмалион. Психологът Робърт Розентал направил следния експеримент. В началото на годината показал на учителите списък с ученици, които имали високи резултати в теста за IQ. Но този списък не съответствал на реалността. Розентал просто си избрал няколко фамилии на ученици на случаен принцип. В края на годината обаче техните резултати били по-добри от тези на останалите. Очакванията на учителите по адрес на тези деца били повишени. Тези очаквания създали нова реалност. Според Розентал това, което един човек очаква от друг, може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество.

Колкото е по-голям изборът ни, толкова е по-малка вероятността да сме доволни.
Известно ви е разкаянието на купувача? Купуваш нещо, а после съжаляваш: можех за тия пари да купя нещо по-добро или след две седмици да взема две други неща на разпродажба…
Дори окончателното ни решение да е правилно — ние може да сме недоволни, ако имаме твърде голям избор. Това е „парадоксът на избора“: когато ни е предоставен твърде голям избор, е твърде сложно да бъдем удовлетворени от решението.

loading...