5 неочевидни грешки, които ти пречат да отслабнеш

Пробвала ли си всички нашумели диети? Онези без въглехидрати, без мазнини, със здравословно гладуване, нискокалорийни прочие и прочие. Пробвала си ги, но няма никакъв ефект, а може би...

2233 0

Пробвала ли си всички нашумели диети? Онези без въглехидрати, без мазнини, със здравословно гладуване, нискокалорийни прочие и прочие. Пробвала си ги, но няма никакъв ефект, а може би просто си се опитала да се храниш здравословно и да намалиш калориите, без да се ръководиш от някоя модерна диета, но пак не можеш да отслабнеш. Вероятно има някаква причина, която ти пречи да отслабнеш, и тя може да не е толкова очевидна, колкото си мислиш.

Днес сме събрали най-често срещаните, но необичайни грешки, които хората допускат, когато искат да отслабнат.

1. Ядеш протеините и въглехидратите отделно едни от други

Привържениците на разделната диета са абсолютно убедени, че трябва да ядат протеините и въглехидратите отделно, за да ги усвоят най-правилно, иначе храната се разваля в стомаха и започва процес на гниене.

Според днешните учени обаче в това няма нищо вярно.

За първи път такава теория е публикувана през 1911 г. от д-р Уилям Хей, който твърдял, че комбинацията от някои храни повишава киселинността в организма и затова те трябва да се ядат отделно едни от други. Такива храни били протеините и въглехидратите със скорбяла (нишесте). Оттогава науката доста се е развила и е установено, че това не е вярно.

Първо, стомашната киселина не позволява на храната да „гние“. Второ, храносмилателната ни система работи 24 часа в денонощието и е на нещо като автопилот – тя отделя нужните ензими спрямо храната, която постъпва в стомаха, и те спокойно могат да бъдат смесвани. Проблеми има само когато тялото не може да произвежда определен ензим и затова някои храни трябва да бъдат избягвани, но в такива случаи говорим за установена непоносимост или заболяване, например на панкреаса. Трето, много малко храни съдържа само протеини, само въглехидрати и само мазнини, почти всички храни са комбинация от тези три елемента. Например хлябът, който смятаме за въглехидратен продукт, съдържа както въглехидрати, така и протеини. Най-често срещаното сирене е 1/3 вода, 1/3 протеин и 1/3 мазнини.

От всичко това става ясно, че няма смисъл да разделяш въглехидратите и протеините.

Какво да направиш: Забрави за разделното хранене. Първо, така само си губиш времето в безсмислени сметки и премисляния как да не смесваш продуките. Второ, храносмилателната ти система работи отлично, ако смесваш въглехидрати и протеини. Най-полезно е да се храниш с разнообразна и здравословна храна.

2. Не използваш нож, когато се храниш

Учените са установили, че на мозъка ни му трябват 20 минути, за да осъзнае, че сме яли и да изчисли колко пълен е стомахът ни. Но за 20 минути може да изядем много храна, ако се храним бързо. Накрая мозъкът ни ни сигнализира, че сме преяли, но е твърде късно.

Какво да направиш: Храни се бавно. За целта можеш да използваш нож и да режеш храната си на малки хапки. По този начин храненето ще става по-бавно и ще ти се струва, че си изяла повече.

loading...