500-метров астероид ще се доближи до Земята

Астероидът 2004 BL86 с диаметър 500 метра и тегло от 157 милиона тона ще се доближи до Земята на 26 януари тази година, без опасност за нашата планета...

370 0

Астероидът 2004 BL86 с диаметър 500 метра и тегло от 157 милиона тона ще се доближи до Земята на 26 януари тази година, без опасност за нашата планета и ще прелети на разстояние  три пъти разстоянието от   Луната до Земята, съобщи пресслужбата на Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

„В понеделник, 26 януари,  астероидът 2004 BL86 ще се приближи Земята на разстояние, на което той не се е доближавал до  нашата планета през последните 200 години. И въпреки че той не застрашава безопасността на Земята в близко бъдеще, толкова близо преминаване на голям астероид,  ни дава уникалния шанс да го проследим, да изучим  повърхността му и да научи много неща, „- заяви пред репортери Don Yeomans, директор по програма за   близки до Земята обекти.

Според него, NASA ще се опита да „облъчи“ астероид с помощта на микровълново излъчване, за да  получи високоточни триизмерни изображения и 3D-модел на астероида, и с цел изучаване на неговата структура и плътност в различни части на небесното тяло.

loading...