6 аюрведични техники за добро здраве през зимата

С температурните промени и значителното скъсяване на деня все повече от нас се чувстват отпаднали и изморени. За щастие, аюрведа ни предлага различни техники, с които да се...

988 0

С температурните промени и значителното скъсяване на деня все повече от нас се чувстват отпаднали и изморени. За щастие, аюрведа ни предлага различни техники, с които да се предпазим от сезонните вируси и да поддържаме енергията си висока. Ето нашите 6 фаворита.

Паста от куркума
Куркумата е доказан имуностимулант, който се използва от хилядолетия в аюрведа като подправка и лекарство. За да си направите паста са ви нужни равни части куркума и мед – смесете добре двете съставки и съхранявайте в хладилник. Приемайте пастата веднъж дневно по една чаена лъжичка като превенция срещу вируси. При първи симптоми на настинка, хапвайте по една лъжица на всеки два часа. За още по-ефикасно лекарство смесете една част черен пипер към 16 части куркума и добавете мед и гхи.

Ашваганда
Ашваганда е още една от класическите индийски билки. Тя е известна с адаптогенните си качества – успокоява или енергизира организма в зависимост от настоящите му нужди. Адаптогените са прекрасен начин да се справим със стреса и преумората едновременно. Както добре знаем, когато сме притеснени или хронично изтощени, имунната ни система не работи оптимално и шансовете да се разболеем драстично се увеличава. За оптимални резултати, приемайте по 500 мг ашваганда на ден, разделени на 3 приема, най-добре след хранене.

Самомасаж
Кожата има милиони сензорни неврони, които предават информация към нервната система. Ето защо съвсем не е случайно, че докосването (и по-специално масажът) има такъв успоковащ и регенериращ ефект. Самомасажът със сусамово олио, известен още като абхянга, не само ни освобождава от стреса, но и стимулира кръвообращението ни. По този начин повишаваме имунитета си и намаляваме риска от появата на кожни проблеми като екземи и обриви. Не е необходимо да прекарвате часове в практикуване на тази техника. 10-15 минути сутрин със затоплено сусамово олио са напълно достатъчни, за да се насладите на ползите от нея.

Джала нети
Използването на нети чайниче е един от най-лесните и ефективни начини да пречистите синусите си. Просто налейте топла солена вода в съда и пречистете ноздрите една по една. Ако от солената вода ноздрите ви изсъхват, можете да затоплите малко количество сусамово олио и да го вдишате. Маслото ще лубрикира лигавицата и ще предотврати неприятните усещания. 2 до 4 капки масло за всяка ноздра са напълно достатъчни.

loading...