6 факта за плодовете и зеленчуците, които може би не знаете

fruit-and-vegetables

1. Не съществува такова нещо като  храни с отрицателен калориен баланс. Съшествува дългогодишен мит, че някои плодове и зеленчуци се нуждаят от повече калории за храносмилане, отколкото те...

472 0

1. Не съществува такова нещо като  храни с отрицателен калориен баланс.
Съшествува дългогодишен мит, че някои плодове и зеленчуци се нуждаят от повече калории за храносмилане, отколкото те действително дават. За съжаление, това не е така. Има храни, които имат много малко калории. Например, един стрък целина има между шест и десет калории. Съществува показател, наречен TEF (Thermal Effect на храните), който измерва колко калории се използват, за да се смели храната. Най-общо казано, това са само около 10% до 20%. Това означава, че десет калории стрък целина дават осем калории дори след храносмилането. Сега вече знаете!

2. Плодовете и зеленчуците са питателни във всякаква форма.
Много популярен е слухът, че замразените зеленчуци и плодове не са толкова хранителни, колкото техните замразени колеги. Това просто не е вярно. Проучвания от FDA са потвърдили, че при замразяване на  зеленчуците се губи незначително количество от тяхната питателност. Така че можете да се ядат пресни, замразени, или дори да се пият и ще получите същите ползи! Имайте предвид, че ако ги пиете, те трябва да бъдат в 100% сок. И само с 10% ще се намали тяхната хранителна стойност.
3. Плодове и зеленчуци имат тон фибри. Много хора знаят това вече, но това, което те не знаят, са предимствата на фибрите. Те могат да ви помогнат да се изхождате редовно, да понижат холестерола, регулират кръвната захар, както и да ви помогнат да се почувствате сити за по-дълго време. Много ото тези свойства ще ви накарат да се чувствате по-здрави, да намалите теглото си, и да ядете по-малко лоша храна.

4. Някои плодове и зеленчуци съдържат токсини.
Няма съмнение за никого, че яденето на плодове и зеленчуци е абсолютно необходимо за всяка наистина здравословна диета. Въпреки това, по-малко известен факт е, че някои плодове и зеленчуци съдържат токсични химикали. Най-често срещаните токсина в плодовете е цианидът. Както много хора знаят, цианидът се появя в много малки количества в ябълките. Той може да се открие в кайсиите, прасковите и корените маниока. Картофите понякога съдържат вредни количества токсини, наречени соланин. Много рядко се срещат такива картофи, а и земеделските стопани ги отглеждат по специален начин, за да се запази нивото на токсините ниско.
5. Най-мразеният зеленчук в света е един от най-добрите за вас. В много страни по света, на брюкселското зеле се гледа като на най-неприятния зеленчук. Това, което вероятно не знаете е, че брюкселското зеле е сред най-полезните зеленчуци. Той е пълен с витамини и минерали, практически не съдържа калории, мазнини и холестерол, и ви засища. Можете да намерите разнообразие от рецепти, които помагат за справяне с понякога горчивия му вкус, но определено трябва да се опитате да вместите този зеленчук в диетата си.
6. Броколите съдържат повече протеини, отколкото пържолата. Броколите си спечелиха лоша слава преди няколко години, когато президентът Джордж Буш обяви, че никога няма да ги яде отново. Това обаче е лош ход, защото броколите всъщност са доста полезни. Освен че са хранителни тези зеленчуци съдържат и много протеини. Има повече протеини в броколите, отколкото пържола. Тъй като те не вървят с всички тези наситени и транс мазнини или холестерол, можете да получите протеина, който ви е необходим със значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания. Тиквените семки също са добър избор, тъй като те съдържат повече протеин от същото количество говеждо месо.

loading...