7 начина правилно да реагирате на обида

Да се отговаря на обидни думи от страна на приятели, непознати и шефа може (и трябва) по различен начин. Има няколко стратегии, които ще ви позволят да спрете...

2078 0

Да се отговаря на обидни думи от страна на приятели, непознати и шефа може (и трябва) по различен начин. Има няколко стратегии, които ще ви позволят да спрете всичко в зародиш.

1. Да обидите и вие

Това е едно от първите желания, възникващи при обида. Но да се отговори по същия начин е уместно само ако отговорът е:

остроумен;
случва се в кръга от роднини или приятели;
по-скоро облекчава напрежението, а не изостря конфликта.

Във всички други случаи, дори и да се мислите за остроумен като Оскар Уайлд, да отговорите на обида с обида – не е най-доброто решение. Така слизате до нивото на простака противник и му давате да разбере, че думите му са ви засегнали, което означава, че може би в тях има истина.

2. Да се пошегувате

Разликата между остроумна обида и забавен отговор е в това, че във втория случай вие осмивате самата ситуация. Предимствата на тази стратегия са очевидни: обидата губи своята токсичност, пада напрежението, а публиката (ако има такава) застава на ваша страна.

Също така в този случай можете да заемете псевдосамоунищожителна позиция. Така ще объркате противника и ще замаскирате своя сарказъм.

Пример 1: Ваш колега казва, че сте подготвили тъпа презентация.

Отговорът: „Може би си прав. Следващия път няма да моля за помощ петгодишния си син. “

Пример 2: Непознат ви обижда.

Отговорът: „Благодаря ви за тази много ценна информация. Вие ми отворихте очите за моите недостатъци. Ще има за какво да се замисля, като вляза в тоалетната (или по време на вечеря). “

3. Да приемете

В някои случаи, да анализирате думите, които ви изглеждат обидни, наистина си заслужава. Особено, когато те идват от близки и скъпи за вас хора. В този случай възприемете техните реплики не като обида, а като критика, която може да ви е от полза.

loading...