7 начина правилно да реагирате на обида

Да се отговаря на обидни думи от страна на приятели, непознати и шефа може (и трябва) по различен начин. Има няколко стратегии, които ще ви позволят да спрете...

1485 0

Да се отговаря на обидни думи от страна на приятели, непознати и шефа може (и трябва) по различен начин. Има няколко стратегии, които ще ви позволят да спрете всичко в зародиш.

1. Да обидите и вие

Това е едно от първите желания, възникващи при обида. Но да се отговори по същия начин е уместно само ако отговорът е:

остроумен;
случва се в кръга от роднини или приятели;
по-скоро облекчава напрежението, а не изостря конфликта.

Във всички други случаи, дори и да се мислите за остроумен като Оскар Уайлд, да отговорите на обида с обида – не е най-доброто решение. Така слизате до нивото на простака противник и му давате да разбере, че думите му са ви засегнали, което означава, че може би в тях има истина.

2. Да се пошегувате

Разликата между остроумна обида и забавен отговор е в това, че във втория случай вие осмивате самата ситуация. Предимствата на тази стратегия са очевидни: обидата губи своята токсичност, пада напрежението, а публиката (ако има такава) застава на ваша страна.

Също така в този случай можете да заемете псевдосамоунищожителна позиция. Така ще объркате противника и ще замаскирате своя сарказъм.

Пример 1: Ваш колега казва, че сте подготвили тъпа презентация.

Отговорът: „Може би си прав. Следващия път няма да моля за помощ петгодишния си син. “

Пример 2: Непознат ви обижда.

Отговорът: „Благодаря ви за тази много ценна информация. Вие ми отворихте очите за моите недостатъци. Ще има за какво да се замисля, като вляза в тоалетната (или по време на вечеря). “

3. Да приемете

В някои случаи, да анализирате думите, които ви изглеждат обидни, наистина си заслужава. Особено, когато те идват от близки и скъпи за вас хора. В този случай възприемете техните реплики не като обида, а като критика, която може да ви е от полза.

Заслужава да се замислите и за мотивите на хората, да разберете какво ги кара да се използват остри изрази.

4. Отговор на намерението, а не на думите

Всяка обида винаги има скрита цел. Направете тайното явно: определете го.

Например, в отговор на остри думи кажете: „Я виж ти! Между нас има нещо наистина сериозно, след като реши да ме обидиш. “

Така, от една страна, ще бъдете в състояние да блокирате опонента си, а от друга – да разберете причината за негативното му отношение.

5. Запазете спокойствие

Ако обидата не е от близък човек, а от колега, познат или дори непознат, никога не показвайте, че думите му са ви засегнали. По-скоро зад тях се крие несигурност, неудовлетвореност от живота си и желанието да си го изкара на вас. Не позволявайте на трика да сработи, реагирайте спокойно и с усмивка.

Ако е необходимо, продължете да се придържате към своята линия: попитайте какво е предизвикало у човека тазаи реакция, без да обръщате внимание на думите му.

6. Игнориране

Често най-добрият отговор – е неговото отсъствие. Ако става дума за интернет трол, можете просто да не отговорите на неговия коментар или да го блокирате.
Един пример от древната римска история … Един ден в обществените баня някакъв човек ударил политика Катон. Когато после дошъл да се извини, Катон казал: „Аз не помня това.“

Тази фраза може да се тълкува по следния начин: „Той е толкова малък и незначителен, че не само игнорирате извинението, но дори и не сте забелязали обидата“.

7. Позовете се на закона

Можете да заплашите обидилия ви, че ще го дадете под съд. Всичко зависи от конкретния случай.

Основното нещо – не забравяйте, че никой няма право да засяга вашата чест, достойнство и добро име. Но и вие трябва да се отнасяте по същия начин към хората. В противен случай всички препоръки са безсмислени.

loading...