7 съвета, които един ден могат да спасят живот

Хората са на  100% сигурни, че   никога  няма да им се случи нищо лошо. Че няма да станат свидетели на произшествие или че няма да попаднат в такова,...

457 0

Хората са на  100% сигурни, че   никога  няма да им се случи нищо лошо. Че няма да станат свидетели на произшествие или че няма да попаднат в такова, че  никога няма да се изгубят в гората или ще ги връхлети инфаркт.

Но реалността е такава, че абсолютно всичко може да се случи, и е добре да бъдем подготвени. Можете да продължите да си мислите, че всички лоши неща ще ви подминат, но все пак  прочетете и запомнете тези съвети, за които ще разкажем по-долу. Вероятно те някога ще помогнат за спасяването на човешки живот.

Как да се помогне на друг човек, когато наоколо има  тълпа

Ефектът на безучастието  (англ.:  Bystander effect) – това е  правило, което гласи: колкото повече случайни свидетели има  наоколо, толкова е по-малко вероятно  някой все пак да  помогне. Всеки човек ще се надява на някой друг. Как да действаме в тази ситуация:

Идентифицирайте човека, който ще ви помага. Вие вероятно няма да знаете името му, така че го опишете:

Вие, в червената тениска и сини джинси, моля ви, елате  при мен и ми помогнете: дръжте тук, помогнете да го превържа и т.н.

Обърнете се към друг човек и го помолете да се обади на бърза помощ. Не си мислете, че някой вече прави това. Всеки ще мисли по същия начин.

Вашата цел – е да направите няколко човека отговорни, в противен случай те просто ще стоят там и ще гледат изпадналия в беда човек.

Как да се държим с  подозрителен  шофьор на такси

На първо място, преди да влезете в такси, винаги запомняйте  номера на колата. Ако видите, че шофьорът на таксито се държи подозрително, обадете се на някой  познат (или се преструвайте,  че се  обаждате), а  в хода на разговора (измислен) кажете на приятеля си, че  пътувате  с такси и номера на колата.

Шофьорът не знае целта на вашето обаждане. Единственото нещо, което е важно за него сега – е, че номерът на колата му знае  и някой друг, и като следствие  той няма може да направи нищо, дори и ако иска.

loading...