8 домашни теста, с които да проверите здравословното си състояние

Не малко хора избягват да ходят на профилактични прегледи поради липса на време или пък от страх. Но има и удобни тестове, с които да проверите здравословното си състояние,...

1686 0

Не малко хора избягват да ходят на профилактични прегледи поради липса на време или пък от страх. Но има и удобни тестове, с които да проверите здравословното си състояние, без да се налага да напускате дома си. Тези тестове ще ви помогнат да разберете дали не е време да потърсите лекарско мнение или пък всичко е наред и няма нужда да се тревожите излишно.

Днес сме подбрали няколко лесни и бързи тестове, които можете да направите още сега.

1. За ендокринната система

Размерът на талията може да разкрие много за здравословното ви състояние. Вземете един шивашки метър и измерете талията си на 2 см над пъпа. При жените талията не бива да е повече от 80, максимум – 88 см. А при мъжете да не е повече от 94, максимум – 102 см. Над тези цифри се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания

Освен това при хората, които имат по-голяма талия от горепосочените цифри, има 5 пъти по-голяма вероятност да получат диабет от тип 2. В Япония през 2008 г. правителството дори прие закон, с който да задължи хората с много мазнини в коремната област да посещават специални тренировки, за да отслабнат.

2. За мозъка

За този тест ще ви е необходим празен лист, химикал/молив и помощ от приятел. С помощта на молива начертайте часовник и помолете друг човек да ви каже произволен час (часове и минути), например 10:10 ч. След това начертайте стрелките на часовника така, че да показват времето, което вашият приятел е посочил.

При този тест участват много мозъчни процеси. Частите от мозъка, които отговарят за движението на ръката, за пространственото и визуалното възприятие, започват да работят по-усилено и затова неспособността да нарисувате часовник и неговите стрелки могат да е признак за ранна деменция.

3. За гръбнака

Ще ви трябват 2 кантара. Стъпете върху единия кантар с единия крак и на другия кантар с другия крак. Разпределението на теглото трябва да бъде приблизително еднакво. Ако стойностите, които показват двата кантар, се различават значително, това може да означава, че тазът, гръбначният стълб или главата ви са изместени от центъра. Много е вероятно да страдате от сколиоза – вид изкривяване на гръбнака. В такъв случай е време да посетите лекар, който ще ви направи всички необходими изследвания и ще ви предпише терапия.

4. За дихателната система

Този метод се нарича тест на Щанге и за него ще ви е необходим хронометър.

Станете прави и пребройте ударите на сърцето ви за 30 секунди. След това седнете и си поемете дъх, без да издишвате. Запушете устата и носа си и задръжте дъха си толкова дълго, колкото можете. Хронометърът трябва да е пуснат, за да проверите колко ще издържите. Когато не можете повече, издишайте и проверете отново пулса ви за 30 секунди.

Резултати:

Ако сте успели да задържите дъха си по-малко от 34 секунди, състоянието на респираторната ви система е незадоволително. Ако сте издържали 34-39 секунди, състоянието ѝ е задоволително. Ако сте издържали 40-49, състоянието ѝ е добро. А над 50 секунди показва, че сте в отлична физическа форма.

loading...