8 домашни теста, с които да проверите здравословното си състояние

Не малко хора избягват да ходят на профилактични прегледи поради липса на време или пък от страх. Но има и удобни тестове, с които да проверите здравословното си състояние,...

1632 0

Колкото до пулса ви – най-добре е броят на секундите, които сте издържали, да е равен на сърдечната ви честота след теста или преди теста или пък да е по-малък от ударите на сърцето ви. Ако обаче броят на издържаните секунди е по-голям, това може да означава, че вашата сърдечно-съдова система се нуждае от повече кислород.

5. За костите

Разгледайте ноктите си – те могат да разкрият много за вашето здраве. Ако ноктите ви са на вълни, нацепени са или по тях има бели петна, това не е само козметичен дефект. Тези признаци може да показват, че тялото ви не получава достатъчно витамин В, желязо или че съществува риск от остеопороза.

6. За зрението

Вгледайте се в рамката на прозореца за 30 секунди, след което затворете очи. След това отворете лявото око, затворете го и отворете дясното око. Ако това, което виждате с отвореното око, е замъглено или линиите на рамката вече не са успоредни, това може да е признак на макулна дегенерация или тежки нарушения на зрението.

Можете да си направите и още един тест следващия път, когато се озовете на паркинг на голям магазин. Изберете си произволна кола и отстъпете на около 20 м от нея. Опитайте се да прочетете регистрационния ѝ номер. Ако не можете, ви препоръчваме да посетите офталмолог – вероятно имате нужда от очила.

7. За слуха

Застанете на 5-6 метра от приятелите ви и се опитайте да чуете за какво си говорят. Ако нищо не можете да разберете, най-вероятно трябва да посетите лекар.

Този метод не работи на шумни публични места. Например в кафене със силна музика е много вероятно дори да не чуете какво си говорят хората на съседната маса, защото слабият шум се заглушава от по-силния. Има и много приложения за телефон, с който да тествате слуха си, но резултатите много зависят от телефона и слушалките ви, така че невинаги са надеждни.

8. За черния дроб

Застанете пред огледало, в което можете да се огледате в цял ръст. Забелязвате ли изпъкнала мастна тъкан точно над талията? Това е висцерална мазнина, която обгражда черния дроб и не му позволява да работи както трябва.

Ако бялото на очите ви е пожълтяло, ако имате бучици с мазнина (особено на клепачите) или пък езикът ви е постоянно бял, това също може да показва, че нещо не е наред с черния ви дроб.

Имайте предвид, че тези тестове не могат да се използват за точна диагностика. При най-малкия проблем е по-добре да се обърнете към лекар.

loading...