Адаптивните репликатори от „Старгейт“ вече са реалност (видео)

На външен вид трикраките роботи,  създадени от инженерите на Университета в Осло, приличат на паякообразните „репликатори“ от научно-фантастичния сериал „Старгейт“, които са в състояние не само да се...

429 0

На външен вид трикраките роботи,  създадени от инженерите на Университета в Осло, приличат на паякообразните „репликатори“ от научно-фантастичния сериал „Старгейт“, които са в състояние не само да се самовъзпроизвеждат, но също така и да се адаптират към околната среда и да създават  заплаха за различните форми на живот във Вселената.

Специалисти от Университета в Осло в Норвегия са създали такъв робот. Машината  във видеото  е трето поколение роботи, способни да анализират околната среда и да се адаптират към нея. Роботът е създаден от компютърна програма за проектиране на роботи в рамките на определени параметри.

Например, ако на програмата се постави задача да изработи малък робот, който да може да се движи с определена скорост и да се катери по камъни, тя ще предложи няколко готови проекти. Сравнението ще покаже кои от тези варианти най-добре отговарят на очакванията на учените.

Най-подходящият вариант ще бъде отпечатан  с помощта на 3D-принтер и ще продължи тестване в среда, която симулира реалните условия на неговото функциониране, за да се самоусъвършенства. Ако роботът се повреди или определи необходимостта от замяна на някоя част, той ще разпечата нов детайл или ще  намери начин да мине и без него.

loading...