Американски учени са открили вируса на глупостта

Учени от САЩ съобщиха, че са открили вирус, способен да поразява човешкия мозък. Никога преди това този вирус не е намиран у здрави хора, но се оказва, че...

1882 0

Учени от САЩ съобщиха, че са открили вирус, способен да поразява човешкия мозък. Никога преди това този вирус не е намиран у здрави хора, но се оказва, че той засяга когнитивните функции, включително обработката на визуалната и пространствената осведоменост.

Съобщава се , че учените от медицинската школа Johns Hopkins и Университета на Небраска се натъкнали на откритието, когато изучавали микроби.

Изследователите открили ДНК в гърлата на здрави хора, която ДНК съвпадала с тази на вирус, заразяващ зелени водорасли.

„Това е един от примерите, които показват, че „малките“ микроорганизми, които ние пренасяме, могат да имат силно влияние върху поведението и познавателните функции на човека- заяви вирусологът д-р Робърт Уокън.

-Много от физиологичните различия между човек А и човек B се кодират в набора от гени, които той наследява, но някои от тези различия се захранват от множество микроорганизми и взаимодействието им с човешките гени“.

Така например, от 90 участници в изследването, 40 имали положителен резултат на вируса. Тези, които имали положителен резултат, показвали значително по-лоши резултати на тестове, предназначени за измерване на скоростта и точността на визуалната обработка. Те също така имали и по-ниски резултати в задачи, предназначени за измерване на вниманието.

Засега няма лечение срещу вируса на глупостта.

loading...