Американски учени са започнали клониране на човешки ембриони

Учени от Харвардския университет са започнали експерименти за клониране на човешки ембриони, пише The Boston Globe. Ембрионът ще се използва като източник на стволови клетки за лечение на...

535 0

klonУчени от Харвардския университет са започнали експерименти за клониране на човешки ембриони, пише The Boston Globe.

Ембрионът ще се използва като източник на стволови клетки за лечение на редица тежки заболявания, а Харвардския  университет стана вторият американски университета осмелил се да клонира човешки ембриони. По-рано подобен опит бе направен от учени от Университета на Калифорния, но работата бе временно  спряна, което позволява на експертите от Харвард да напреднат значително.

Експертите възлагат на терапевтичното клониране големи надежди. Според legem с неговото внедряване  ще стане възможно  ефективното лечение на диабет, болест на Паркинсон, увреждане на гръбначния мозък, сърповидно-клетъчна анемия и много други заболявания.

Опитите за клониране вече са  започнати от George Daley в Детска болница в Бостън.

Експериментите са на ранен етап, каза ученият, който отказа да съобщи за резултатите. Според него, практическото приложение на стволови клетки за лечение на заболявания на кръвта ще бъде възможно не по-рано от 10 години. Освен Daley, разрешение за клониране също така е получено от Дъглас Мелтън и Кевин Ейгън,  членове  на Хардварския институт за стволови клетки.

loading...