Американски учени: Задава се 35 годишна суперсуша

Поради глобалното затопляне, вероятността  югозападът на  САЩ да преживее до края на десетилетието суша е 50 процента, а  вероятността от „суперсуша“, която може да продължи 35 години се...

315 0

sushaПоради глобалното затопляне, вероятността  югозападът на  САЩ да преживее до края на десетилетието суша е 50 процента, а  вероятността от „суперсуша“, която може да продължи 35 години се оценява на 20 до 50 процента. Тези заключения са на  американски климатолози, автори на статия  в списание Journal of Climate,  а кратка бележка публикува и  Cornell University.

Опустошилите  западната част на САЩ по време на Голямата депресия катастрофални прахови бури продължават  пет – шест години, но новата „суперсуша“ може да продължи десетилетия, предупреждават учените.

Резултатът от този природен феномен ще бъде миграцията на населението в мащаби,  безпрецедентни за Съединените щати, смята  водещият автор Toby Ault. Властите на западните и югозападните щати (Аризона, Уайоминг, Калифорния, Колорадо, Ню Мексико) е необходимо да  разработят мерки за смекчаване на отрицателните последици от сушата, особено в областта на водните ресурси.

В други райони на Съединените щати има основание за оптимизъм: рискът от суша в щатите на северозапада- Вашингтон, Монтана, Айдахо) през  XXI век, напротив, ще бъде намален.

Продължителна суша многократно е наблюдавана в световната история: Олт пише за липсата на дъжд в периода  1995-2009 година в Австралия и засушавания, довели до  глад в Африка през 1970-80 години. В басейна на река Колорадо, според данните , суперсуша е имало в XII век.

А  глобалното увеличение на температурата и емисиите парникови газове в атмосферата, ще направят появата на  засушавания по-чести и тежки, отколкото в миналото, считат  авторите на изследването.

loading...