Археолози откриха изображение на Исус без брада

В Испания е намерена стъклена плоча от IV век, изобразяваща Христос без коса и брада. Испански археолози смятат, че са открили едно от най-ранните изображения на Исус, изобразен...

428 0

959_20110216_gaf_u41_928В Испания е намерена стъклена плоча от IV век, изобразяваща Христос без коса и брада.

Испански археолози смятат, че са открили едно от най-ранните изображения на Исус, изобразен без брада и с късо подстригана коса. Образът на Христос и апостолите, който датира от IV век, е намерен върху стъклена чиния.

Според археолозите, едно от първите иконографски изображения на Христос е  много добре запазено.

Блюдото от  зеленикаво стъкло с  диаметър 28 см и с 4 см дебелина, е  възстановено на  81%. Композицията включва три персонажа: Исус,  заобиколен от апостолите – Петър и Павел. Сцената е на небето между две палми, които в християнската иконография символизират безсмъртието, задгробния живот и рая, съобщава испанското издание ABC.

Уникалната находка е направена по време на разкопки на руините на град, който, вероятно, е древният  Kastulo в Андалусия в Южна Испания. Селището е построено през втората половина на IV век и е изоставено сто години по-късно.

„Открихме, че блюдото е от IV век, защото в следващите  векове по заповед на папа  всички такива предмети са изработвани от сребро“ – каза ръководителят на проекта FORVM MMX Marcelo Castro.

Испанските археолози са поразени от това, че ликът  на Исус е  без брада и с къса коса, вместо по обичайния начин с гъста брада и падаща върху раменете кестенява коса. Ако догадките на учените се потвърдят, това може да  преобърне цялата досегашна представа за християнството.

Уникалната находка ще бъде представена на международен конгрес по история на древното стъкло, която ще се проведе в Швейцария, от 7 дo 11-ти септември, 2015 г.

loading...