Бъдещето е на генетично модифицираните деца?

Проучванията показват, че 95% от обикновените хора категорично отхвърлят ГМО – генетично модифицирани организми. И това въпреки уверенията на учените, че продуктите, съдържащи ГМО ,като например месни продукти...

502 0

Проучванията показват, че 95% от обикновените хора категорично отхвърлят ГМО – генетично модифицирани организми. И това въпреки уверенията на учените, че продуктите, съдържащи ГМО ,като например месни продукти или зеленчуци и плодове, са не само безвредни, но дори полезни.

Общественото мнение си е обществено мнение, но най-вероятно в близко бъдеще учените ще стигнат още по-далече и ще заемат с производството (няма друга дума) на генетично модифицирани бебета.

Както в „Гатака“

През 1997 г. на екраните се появи антиутопичния трилър написан и режисиран от Андрю Никол „Гатака“. Филмът се провали с трясък (той дори не се изплати). Но предизвика дебат в научния свят за опасностите от съвременните биотехнологии, които непрекъснато подобряват най-различни видове организми.

През 2011 г. (14 години по-късно!), експерти от НАСА признаха „Гатака“ за най-достоверния, от гледна точка на науката, филм.

Идеята за филма хрумва на Андрю Никол заради активно развиващото се генно инженерство. По онова време генетично модифицирани организми вече се използват в медицината, но едва през 1996 г. започва отглеждането на ГМО в промишлени мащаби.

Смята се, че растенията и животните, над които са работили генните инженери, са по-устойчиви към неблагоприятни външни условия, имат ускорен растеж и продуктивност и като цяло редица предимства пред конвенционалните.

Въпреки това, Никол, като повечето хора е разтревожен от темпове на развитие на генното инженерство. Оттук и мрачната картина на бъдещето в „Гатака“, където обществото всъщност е разделено на две половини: на „годни“ (чиито родители са избрали за тях изкуствено най-удачната комбинация от гени) и „негодни“ (родени по естествен път). Първите се наслаждават на всякакви блага, а вторите нямат почти никакви перспективи в живота.

Може би Никол се оказва гениален пророк. В годините, когато се снима „Гатака“, за генетични експерименти с човешки същества не би могло дори да се говори. Но всичко се променя. Още през 2016 г. може да се появи първото генетично модифицирано дете.

Трима родители

loading...