Бил Гейтс: Хората не се замислят, че през следващите години тяхната работа ще се даде на роботи

Според изявлението на Бил Гейтс, на пазара на труда се очакват големи промени, за които не са готови нито хората, нито правителствата. По време на изказването му пред...

333 0

Според изявлението на Бил Гейтс, на пазара на труда се очакват големи промени, за които не са готови нито хората, нито правителствата. По време на изказването му пред икономическия реактор  The American Enterprise Institute Гейтс заяви, че през следващите 20 години много видове работи ще останат в миналото – те ще бъдат заменени от  програмна автоматизация (на технически жаргон – „ботове“, но Гейтс използва израза „програмни субститути“).

Ето точните му думи:

„Програмни субститути за много различни дейности –  шофьори, сервитьори или мед. сестри. … Тези технологии прогресират. … С течение на времето, технологията ще намали търсенето на работа, особено в долната част на професионалния спектър. … След 20 години, търсенето на работна ръка в много сфери ще бъде значително по-ниско, отколкото е днес. И аз не мисля, че хората разбират този нюанс в своя ментален модел „.

loading...