Биолози са открили странни бактерии-акумулатори

Учени са открили два вида бактерии, които могат да натрупват и да съхраняват енергия. Микроорганизмите създават вътре в себе си магнитни кристали и ги зареждат с електрони, създавайки...

485 0

Учени са открили два вида бактерии, които могат да натрупват и да съхраняват енергия. Микроорганизмите създават вътре в себе си магнитни кристали и ги зареждат с електрони, създавайки по този начин естествени батерии. За да поддържат жизнената си дейност тези биоакумулатори ползват други бактерии.

Професорът по геомикробилогия в университета в Тюбинген (Германия), Andreas Kappler отбелязва, че странните щамове на бактерии могат да се използват в промишлеността.

Магнетитът се използва за пречистване на водата от токсични метали, като поглъща и възстановява токсичните съединения. Бактериите-акумулатори могат да очистват от токсини магнитните кристали, подобрявайки способността им за филтриране. По-далечните планове на учените включват използването на тези бактерии за захранване на наноприбори.

Учените са успели да открият живите зарядни устройства при изследването на щамове на бактерии, които живеят в почвата и седиментите. Биолозите забелязали необичайна връзка между два вида микроорганизми.

loading...