Бракът опасен за здравето!

В продължение на четири години изследователите водени от психолога Андреа Мелцер са проследили живота на 169 новобрачни двойки, сключили брак за първи път. Резултатите сочат, че съпрузите от...

704 0

При всички случаи, независимо дали бракът е щастлив наднорменото тегло е предпоставка за всевъзможни здравословни проблеми, вариращи от високо кръвно до диабет, сърдечни заболявания и рак. Тези резултати са в противоречие с цяла поредица от изследвания, според които женените хора са по-здрави, живеят по-дълго и не на последно място, правят повече и по-добър секс. Настоящото проучване обаче подсказва, че здравословният ефект от брака съвсем не е безусловен.

След всичко това е важно нещата да бъдат поставени в перспектива. Ако става дума за семейни отношения истинският убиец (в пълния смисъл на думата) е не бракът, а разводът. Безусловно доказан факт е, че независимо от живота след развода, това събитие увеличава многократно смъртността сред разведените и намалява продължителността на живота им. Най-тъжният факт в това отношение обаче се крие в дългогодишното изследване The Longevity Project („Проект Дълголетие”) започнато през 1921 г. от психолога Луис Търман в Университета Станфорд. То проследява в детайли живота на 1500 американци от раждането им до тяхната смърт. Един от неговите изводи е, че при равни други условия децата на разведени родители живеят с пет години по-малко от децата израснали в оцелели семейства. Всъщност, разводът повлиява на децата по-тежко от смъртта на родител, се казва в The Longevity Project.

loading...