Бушмените са най-многобройният народ в историята на човечеството

Ново проучване на генетиците показва, че една малка група от ловци-събирачи, които сега живеят в Южна Африка, са били най- голямата част от човечеството за повече от 150...

597 0

Ново проучване на генетиците показва, че една малка група от ловци-събирачи, които сега живеят в Южна Африка, са били най- голямата част от човечеството за повече от 150 хиляди години. Само преди 22 000 години други африкански народи, както и предците на съвременните европейци и азиатци, са станали повече, съобщи  списание Nature Communications.

Изследователите сравнили геномите на бушмените от  племена, населяващи територията на Намибия, с  1462 геноми на представители на 48 народи по света. Общо са  изследвани 420 000 генни варианти.

В резултат статусът на бушмените като най-древните хора на Земята е потвърден. На генетично ниво те се  отличават от всички други народи. Притокът на нови гени в бушмените, дори в последното хилядолетие е изключително ограничен: Учените  свързват този факт с традициите на народа – те взимат жени  само от близки до тях племена (жените, които се женят за чужденци, отиват да живеят с  роднините на съпруга си).

loading...