Четирите капана на нашето мислене

В какви капани най-често попада нашето мислене? 1 – Статуквото. Този капан включва желанието да се запази обичайния ред на нещата. Веднъж бил проведен експеримент, в който участниците...

534 0

В какви капани най-често попада нашето мислене?

1 – Статуквото. Този капан включва желанието да се запази обичайния ред на нещата. Веднъж бил проведен експеримент, в който участниците получили подаръци. Но те се различавали един от друг. Половината от участниците получили чаени чаши, а другата половина – скъп шоколад. След това на участниците в експеримента била предложена възможност да заменят подаръците си. Би било логично да се предположи, че на много хора не им е харесал подаръка и те биха искали да го заменят. Но резултатът бил друг. Само 10% от общия брой участници в експериментите заменили своите подаръци, а останалите – не.

Какво означава това? Статуквото ни сковава в рамки. Повечето хора са доволни от това, което имат и не искат да променят нищо.

2 – Невъзвръщаеми разходи

Всички ние понякога съжаляваме за някое решение, особено ако не искаме да изпълним обещаното или планираното. Понякога това се дължи на факта, че нямаме време или просто сме уморени. Представете си ситуация: вие сте планирали уикенд извън града, но поради някакви обстоятелства, сте променили решението си. Тези обстоятелства могат да бъдат свързани с метеорологичните условия или промени в настроението.

Какво означава това?

Не се страхувайте да промените мнението си. Контролирайте живота си, но позволявайте понякога да се случи нещо, което не е включено в плановете ви.

loading...