Човек иска най-силно това, което сам си забранява да иска!

В центъра на най-сериозните проблеми – лични и социални – е липсата на самоконтрол: невъздържано харчене и вземане на заеми, импулсивно насилие, лоши резултати в училище, протакане в...

510 0

В центъра на най-сериозните проблеми – лични и социални – е липсата на самоконтрол: невъздържано харчене и вземане на заеми, импулсивно насилие, лоши резултати в училище, протакане в работата, злоупотреба с алкохол и наркотици, нездравословно хранене, недостатъчни физически упражнения, хронично безпокойство, неконтролируем гняв.

Лошият самоконтрол е свързан с почти всички видове индивидуални травми: загуба на приятели, уволнение, развод, затвор. Той може да унищожи кариерата ви, допринесъл е за епидемията от рискови заеми и инвестиции, опустошила финансовата система, и до несигурните перспективи за много хора, които не са успели (както и политическите им лидери) да спестят пари за пенсионирането си.

Ако попитате хората кои са най-силните им лични черти, те често си приписват честност, доброта, чувство за хумор, креативност, смелост и други добродетели – дори скромност. Но не и самоконтрол. Той остава на последно място сред добродетелите при проучване, проведено сред два милиона души по цял свят. От двайсетината „силни черти на характера“, изброени във въпросника на изследователите, самоконтролът е тoзи, който хората най-малко откриват у себе си. А когато питат хората за провалите им, липсата на самоконтрол е на първо място в списъка.

Хората се чувстват объркани, тъй като в днешно време има повече изкушения от всякога. Тялото ви покорно се е явило навреме на работа, но умът ви може да избяга във всеки един момент с едно кликване на мишката или чрез телефона.

loading...