Чувството за вина преследва само най-трудолюбивите хора

Ново проучване на специалисти от университета на Южна Калифорния и Carnegie Mellon University, показва, че работниците, които по-често от другите се чувстват виновни, обикновено са много работливи и...

212 0

Ново проучване на специалисти от университета на Южна Калифорния и Carnegie Mellon University, показва, че работниците, които по-често от другите се чувстват виновни, обикновено са много работливи и морални. Тези служители не искат да подвеждат колегите си, затова винаги се опитват просто да си вършат работата. В същото време те са по-малко склонни да си сътрудничат с други хора, пише Psych Central.

Учените поискали от участниците в изследването да изберат партньор за работа. Оказало се, че хората, които не разполагали с достатъчно знания и умения, които често се чувствали виновни, рядко избирали по-компетентен партньор. Те се страхували, че ще вършат по-малко работа от партньора си, и ще провалят задачата. В допълнение, тези, които ги преследвала вина, предпочитали да им се плаща за работата им отделно, въз основа на собствената им компетентност. Това означава, че те искали да получат точно толкова, колкото са заслужили.

Освен това хората, които често се чувстват виновни, са много съвестни. Те не обичат да си присвояват чужди заслуги, така че те са готови да пожертват финансовата изгода. Мениджърите могат да използват тази информация за да подобряват производителността.

Трябва да се следи чувството за вина да не попречи на служителите да си сътрудничат с други хора и да заемат водещи позиции в екипа. Тези хора са много добри лидери, тъй като са отговорни и преживяват последствията от своите действия.

loading...