Далай Лама смята религиите за ненужни

„Всички религии на света, придавайки особено значение на любовта, състраданието, търпението, толерантността и опрощението, могат да допринесат за развитието на духовните ценности, и правят това. Но днешната глобална...

325 0

lama„Всички религии на света, придавайки особено значение на любовта, състраданието, търпението, толерантността и опрощението, могат да допринесат за развитието на духовните ценности, и правят това. Но днешната глобална реалност е, че привързването на етиката към религията вече няма смисъл. Ето защо аз все повече и повече се убеждавам, че е време да се намери начин  по въпросите на духовността и етиката да се откажем от религията изцяло „- тези думи Далай Лама е написал на страницата си във Фейсбук.

Тибетският религиозен лидер цитира думи от   книгата си „Отвъд религията. Етика за целия свят „, която той публикува през 2011 г., и в която  твърди, че  религията сама по себе си не може да осигури благоприятно разрешаване на глобалните предизвикателства.

„Всяко, основано на религия, решение на проблемите на  нашето пренебрегване на вътрешните ценности никога не може да бъде универсално, и, съответно, ще бъде  неподходящо. Това, което ни трябва днес – това е такъв подход към етиката, който не се обръща за помощ към религията и може да бъде еднакво приемлив  и  за вярващите,  и за невярващите: това е светска етика „- пише той.

Според вестник „Лос Анджелис Таймс“ в своя преглед на  творбата на Далай Лама,  77-годишният будистки монах, обаче не „разобличава вярата“, а по-скоро   издига на първи план необходимостта от универсални морални ценности, които се коренят в състраданието и са актуални днес.

Метафората, която Далай Лама обича да използва, звучи така: „Разликата между етика и религия е подобна  на разликата между вода и чай. Етика без религиозно съдържание е водата, която е от съществено значение за здравето и оцеляването. Етиката, смесена с религията – това е чай, питателна и ароматна смес от вода, листа чай, подправки, захар и,  в Тибет,   щипка сол „.

„Но няма значение как се приготвя чая, основната му съставка е винаги вода,“ – казва той. „Докато ние можем да живеем без чай, то не можем да живеем без вода. По същия начин, ние сме родени свободни от религия, но  не сме родени свободни от необходимостта от състрадание. „

loading...