Далай Лама смята религиите за ненужни

„Всички религии на света, придавайки особено значение на любовта, състраданието, търпението, толерантността и опрощението, могат да допринесат за развитието на духовните ценности, и правят това. Но днешната глобална...

721 0

lama„Всички религии на света, придавайки особено значение на любовта, състраданието, търпението, толерантността и опрощението, могат да допринесат за развитието на духовните ценности, и правят това. Но днешната глобална реалност е, че привързването на етиката към религията вече няма смисъл. Ето защо аз все повече и повече се убеждавам, че е време да се намери начин  по въпросите на духовността и етиката да се откажем от религията изцяло „- тези думи Далай Лама е написал на страницата си във Фейсбук.

Тибетският религиозен лидер цитира думи от   книгата си „Отвъд религията. Етика за целия свят „, която той публикува през 2011 г., и в която  твърди, че  религията сама по себе си не може да осигури благоприятно разрешаване на глобалните предизвикателства.

„Всяко, основано на религия, решение на проблемите на  нашето пренебрегване на вътрешните ценности никога не може да бъде универсално, и, съответно, ще бъде  неподходящо. Това, което ни трябва днес – това е такъв подход към етиката, който не се обръща за помощ към религията и може да бъде еднакво приемлив  и  за вярващите,  и за невярващите: това е светска етика „- пише той.

loading...