Държавата, в която има Министерство на щастието

Бутан е единствената държава в света, чиято официална религия е тантрическият будизъм. Затова основна цел на правителството е стремежа към щастие на всеки гражданин, залегнало в член 9...

2956 0

Бутан е единствената държава в света, чиято официална религия е тантрическият будизъм. Затова основна цел на правителството е стремежа към щастие на всеки гражданин, залегнало в член 9 от Конституцията.

На 24.08.2008 е създадена държавна „Комисия за всеобщо щастие на хората» (Gross National Happiness Commission), начело с министър-председателя.

Въпросът „Щастлив ли сте?“ се задава по време на преброяванията. В хода на последното преброяване на населението през 2005 г. 45,2% от населението отговоря на този въпрос „много щастлив“, 51,6% „щастлив“ и само 3,3% „не много щастлив“.

Любопитното е, че общоприетото понятие брутен вътрешен продукт в Бутан е заменено с по-уместен показател – „брутно национално щастие“. Бутан е единствената държава в света, в които има Министерството на щастието, по този начин щастието е крайъгълен камък на националната политика.

loading...