Датски учени: Ракът никога няма да бъде победен напълно

Науката в бъдеще едва ли ще може да намери начин напълно да победи рака, но учените, най-вероятно, ще бъдат в състояние да го прехвърлят в категорията на хроничните...

1549 0

Науката в бъдеще едва ли ще може да намери начин напълно да победи рака, но учените, най-вероятно, ще бъдат в състояние да го прехвърлят в категорията на хроничните заболявания, с които хората ще могат да живеят в продължение на десетилетия.

Такова становище в интервю за датското научно интернет списание videnskab.dk са изразили участниците в провеждащата с в Копенхаген конференция на Европейската асоциация по медицинска онкология. Тази година тя е посетена от 20 хиляди изследователи от 130 страни.

„Мисля, че мечтите за това, че след милиони години съществуване болестта ще бъде възможно да се изкорени, е само една илюзия. Аз не мисля, че можем да победим рака, но аз вярвам, че ние ще го направим хронично, а не фатално заболяване“ – заяви ръководителят Датската онкологична асоциация Йорген Олсен.

С него е съгласен и работещият в Канада датски биолог Мадс Даугър, който публикува през миналата година научна работа за перспективна методика, която в бъдеще може да позволи да се лекуват много видове рак, като се доставят лекарствата до болните клетки чрез протеин, който в природата използва маларийния паразит.

„Ние няма да намерим инструмент, с който може напълно да се излекува пациент с рак, но в крайна сметка нашият арсенал от методи ще се разшири толкова много, че по време на целия живот на пациента ние ще бъдем в състояние да атакуваме болестта по различни начини. Ние ще бъдем в състояние да изградим един свят, в който от рак няма да се умира“ – счита известният учен.

Една от основните теми на конференция бе използването на имунотерапевтични агенти за лечение на рак. Лекарства, които все още са много скъпи, но в много случаи може значително да удължат живота на пациента, когато други форми на терапия вече не могат да помогнат.

„Науката не стои на едно място. Преди 40 години само 35% от пациентите с рак оставаха живи 5 години, след като са били диагностицирани. Сега тази цифра е нараснала до 65%.

Това е доказателство, че ние се движим в правилната посока, и все по-бързо и по-бързо, – казва Олсен. – Веднага след като се появят нови техники, технологии, открития, шансовете ни за постигане на пробив растат. Гледам на перспективата ракът да може да се превърне на хронично заболяване, много по-оптимистично, отколкото преди 10 години. „

loading...