Депопулацията в ход: Вирусът Зика настъпва по цял свят

Учените смятат за все  по-сигурна връзката  между заболяването и микроцефалията, а също така и със синдрома на  Гилен – Баре, заболяване, при което имунната система на организма поразява ...

1405 0

Учените смятат за все  по-сигурна връзката  между заболяването и микроцефалията, а също така и със синдрома на  Гилен – Баре, заболяване, при което имунната система на организма поразява  собствените си нервни клетки, а  последиците са парализа.

Въпреки, че не е доказана напълно тази връзка,  колумбийският  невролог Jaime Lisaraso въз основа на последните статистически данни казва:

„Обикновено ние наблюдаваме  25-30 случаи за една година по цялата територия на департамента  Северен  Сантандер. Сега там са отбелязани 30 случая само за  последния месец и половина. Това означава, че честотата нараства  около десет пъти, в сравнение с очакваната“.

Латиноамерикански страни се опитват да се справят с бързото разпространение на вируса Жика. Но засега за най-ефективен начин се счита унищожаването на ларвите на комарите – преносители на вируса.

Със заповед на правителството на Бразилия  повече от двеста хиляди войници ще обиколят домовете и ще раздават листовки с информация за това, как да се предпазят хората от болестта.

„Рискът е, че Зика вече е  заплаха не само за щата Рио де Жанейро, не само за нашата страна, а  и за всички тропически райони на планетата. Това е реална заплаха за общественото здраве. Тя изисква от правителството да предприеме подходящи мерки. Сега планът е: да се обиколят всички къщи, магазини, училища, най-малко два пъти за първите 3 месеца на годината в целия щат“, – казват от здравния  отдел на бразилския щат  Рио де Жанейро.

Най-големите световни фармацевтични компании работят върху създаването на ваксина срещу вируса Зика, методи за лечение и диагностика.

Но  според представители на СЗО, до началото на мащабни тестове на ваксини срещу Зика остава  „най-малко“ година и половина.

Бел. ред. В случая не е най-страшното това, че ще бъдат заразени милиони. Страшното е, че вирусът 100 процентово предизвиква микроцефалия у все още неродените деца…

loading...