Депресията – един от признаците за настъпваща деменция

Известно е, че много хора с болестта на Алцхаймер са раздразнителни и страдат от депресия, апатия и загуба на апетит. Но не е било ясно точно кога и...

600 0

Известно е, че много хора с болестта на Алцхаймер са раздразнителни и страдат от депресия, апатия и загуба на апетит. Но не е било ясно точно кога и заради какво се  проявяват тези симптоми. Те могат да се дължат на факта, че пациентът е притеснен поради проблемите с паметта и мисленето, или в резултат на въздействието на болестта на Алцхаймер върху мозъка, пише  Zee News.

В проучване на  Факултет по медицина във Вашингтон са участвали  2416 човека на възраст 50 и повече години. Специалистите работели над  разработване на маркери за диагностика на деменция в начален етап. Проучването продължило около 7 години. Участниците попълвали редовно тестове за  умствените им способности, а  изследователите оценявали състоянието на психичното им здраве. В началото на изследването всички доброволци били здрави, но след 7 години 1218 от тях развили  деменция.

Изследователите открили, че у много от участниците деменцията била  предшествана от промени в настроението и поведението. Например, в първите 4 години от изследването от депресия страдали 30% от тези, които по-късно развили деменция, в сравнение с 15% от тези, които не развили  деменция. В допълнение халюцинациите у хората, които по-късно започнали да страдат от деменция, възниквали  12 пъти по-често, отколкото у тези, които  били пощадени от деменцията.

loading...