Десет симптоми на рак, които не бива да се пренебрегват

Има няколко признака, които биха могли да подсказват, че имате рак. Разбира се, това не означава, че със сигурност имате рак, но симптомите не трябва да се пренебрегват...

885 0

Има няколко признака, които биха могли да подсказват, че имате рак. Разбира се, това не означава, че със сигурност имате рак, но симптомите не трябва да се пренебрегват и би било добре да се консултирате с лекар.

Британски изследователи, които се занимават с изследване на здравословното състояние на британците чрез въпросник и са открили свързаност на 10 симптоми с рака. Ако имате някои от тези симптоми, това не означава, че страдате от рак, обаче е добре да се консултирате с лекар.

Постоянна кашлица и дрезгав глас

Постоянната кашлица, особено тази съпроводена с кръв, определено трябва да бъде причина за безпокойство. „Често кашлицата не е сигурен знак, че имате рак, но постоянната кашлица би трябвало да ви притеснява, затова проверете дали става дума за рак на белите дробове“, напомня лекарят Тереза Биверс.

Постоянни промени в работата на червата

Когато почувствате, че червата ви „не си вършат работата“ или изпражненията ви са с необичаен външен вид или повече от преди, това би могло да бъде признак за рак на червата. „Това би могло да бъде знак, че някаква маса не позволява преминаването на изпражненията през червата“, казва Биверс, добавяйки, че пациентите с този симптом трябва да направят посещение при лекар и да се подложат на колоноскопия.

Постоянни промени в работата на пикочния мехур

Ако забележите кръв в урината, това би могло да се тълкува като признак за рак на пикочния мехур или бъбреците, но не се паникьосвайте. Много често става дума само за инфекция на пикочните пътища – казва Биверс.

Постоянна необяснима болка

По-голямата част от болките, които чувствате не са признак за рак, но ако постоянно чувствате болка, тогава трябва да потърсите експертно мнение.

Ако имате постоянно главоболие, определено трябва да посетите лекар. Също така постоянната болка в гърдите може да указва на рак на белите дробове, докато болките в корема би се свързала с рак на яйчниците -пояснява специалистката.

Промяна на вида на бенките

Не всички бенки по тялото са индикатор за рак, но промяната в техния външен вид определено трябва да се види от лекар, който ще извърши подходящи изследвания за да се разберат причините за това явление.

Рана, която не заздравява

Ако имате дори и най-малката рана, която след три седмици не е напълно заздравена, посетете лекар.

Очаква се , че тялото в срок от три седмици може само да излекува раната, но ако забележите, че това не се е случило, задължително посетете лекар – подчертава Биверс.

Неочаквано кървене

Вагиналното кървене извън рамките на менструалния цикъл може да бъде ранен признак за рак на маточната шийка, докато кървенето от ректума може да указва рак на дебелото черво.

Неочаквана загуба на тегло

„Ако губите тегло, като същевременно изобщо не сте си направили труда да отслабвате, това трябва да бъде нещо, което да ви притеснява“, обяснява лекарят, добавяйки, че една от възможните причини за неочакваното загуба на тегло може да бъде тумор.

Необясними възли по тялото

Всеки път, когато по тялото си забележите нов възел или стар, който се е променил, би трябвало да посетите лекар. Именно възел в гърдите обикновено е почти сигурен знак за рак на гърдата.

 

Става дума за симптом, който може да указва два вида рак, рак на гърлото или рак на хранопровода. Експертите подчертават, че ако хората имат някой от тези симптоми и те са от дълго време, те трябва да си направят медицински преглед, защото навременното откриване е едно от основните условия за борба с рака!

loading...