Десет симптоми на рак, които не бива да се пренебрегват

Има няколко признака, които биха могли да подсказват, че имате рак. Разбира се, това не означава, че със сигурност имате рак, но симптомите не трябва да се пренебрегват...

1271 0

Има няколко признака, които биха могли да подсказват, че имате рак. Разбира се, това не означава, че със сигурност имате рак, но симптомите не трябва да се пренебрегват и би било добре да се консултирате с лекар.

Британски изследователи, които се занимават с изследване на здравословното състояние на британците чрез въпросник и са открили свързаност на 10 симптоми с рака. Ако имате някои от тези симптоми, това не означава, че страдате от рак, обаче е добре да се консултирате с лекар.

Постоянна кашлица и дрезгав глас

Постоянната кашлица, особено тази съпроводена с кръв, определено трябва да бъде причина за безпокойство. „Често кашлицата не е сигурен знак, че имате рак, но постоянната кашлица би трябвало да ви притеснява, затова проверете дали става дума за рак на белите дробове“, напомня лекарят Тереза Биверс.

Постоянни промени в работата на червата

Когато почувствате, че червата ви „не си вършат работата“ или изпражненията ви са с необичаен външен вид или повече от преди, това би могло да бъде признак за рак на червата. „Това би могло да бъде знак, че някаква маса не позволява преминаването на изпражненията през червата“, казва Биверс, добавяйки, че пациентите с този симптом трябва да направят посещение при лекар и да се подложат на колоноскопия.

Постоянни промени в работата на пикочния мехур

Ако забележите кръв в урината, това би могло да се тълкува като признак за рак на пикочния мехур или бъбреците, но не се паникьосвайте. Много често става дума само за инфекция на пикочните пътища – казва Биверс.

Постоянна необяснима болка

По-голямата част от болките, които чувствате не са признак за рак, но ако постоянно чувствате болка, тогава трябва да потърсите експертно мнение.

Ако имате постоянно главоболие, определено трябва да посетите лекар. Също така постоянната болка в гърдите може да указва на рак на белите дробове, докато болките в корема би се свързала с рак на яйчниците -пояснява специалистката.

Промяна на вида на бенките

loading...