Десет удоволствия, полезни за здравето

2015-02-27 udovolstvija

С облекчение можем да въздъхнем по отношение на болшинството наши „вредни” навици и да не се отказваме от удоволствията. Много от тях могат да бъдат от полза за...

457 0

С облекчение можем да въздъхнем по отношение на болшинството наши „вредни” навици и да не се отказваме от удоволствията. Много от тях могат да бъдат от полза за здравето ни – да ни помогнат да останем стройни, да избегнем тъгата и лошото настроение и да се предпазим от болестта. Експертите от списанието „Здраве” (Health) са посочили 10 такива „вредни” навика.

Удоволствие № 1: Да поспим час-два

Специалистите са единодушни, че не трябва да се скъпим на сън. Състоянието на покой и отдих добавя енергия, укрепва имунната система, усилва паметта и даже ни помага да останем стройни.

Да намалим количеството сън е престъпление към нашия организъм. Недостигът на сън води до това, че важните решения се вземат по трудно и рискуваме да развием депресия. Всеки знае колко мъчно се работи след безсънна нощ.

Ника Голдбърг (Nieca Goldberg), медицински директор на програмата „Женско сърце” на университета в Ню Йорк, твърди, че недостатъкът на сън е свързан също така с високо кръвно налягане и много рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Многобройните изследвания са доказали, че седем-осем часа сън на денонощие са идеалният вариант за човешкия организъм.

Удоволствие № 2: Разходка

Малкият отпуск премахва стреса и намалява риска от сърдечни заболявания. Ето защо неявяването на работа се нарича още и Ден на психичното здраве. Освен това, кръшкането от работа способства за творческото мислене (началници, обърнете внимание!).

Не е важно колко дни отпуск ще си вземете. Според данните на едно скорошно изследване чувството на щастие настъпва още преди настъпването на почивните дни – самото планиране, като сладко очакване на отдиха е твърде важно. Затова, специалистите съветват да почиваме на „порции” няколко пъти в годината, отколкото да си вземем цялата отпуска наведнъж.

Удоволствие № 3: Секс

По време на правенето на секс в организма ни се изработват хормона на радостта ендорфин и хормонът окситоцин, способстващ привързаността. Директорът на Центъра за умствено здраве (Domar Center for Mind) Алис Дормър (Alice Domar) твърди, че окситоцинът предизвиква привързаност към друг човек, от което психичното здраве само печели.

При едно изследване е установено, че сексът способства за увеличаване количеството на антителата имуноглобулин А, които защитават организма ни от простуди и други инфекции. Има обаче едно „но” – непредвидените венерически заболявания и нежеланата бременност.

Удоволствие № 4: Шоколад

Две парченца шоколад на ден – такъв е съветът на специалистите. Многобройните изследвания са доказали, че черният шоколад и какаото понижават кръвното налягане и намаляват риска от инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.

Науката е доказала, че шоколадът подобрява настроението. Ако в продължение на две седмици ядем по около 35 грама черен шоколад на ден, то равнището на хормона на стреса в кръвта ще се намали.

Удоволствие № 5: Общуване с приятели

Как се държим, какво ядем и пием и дори колко тежим – все неща, които са много повлияни от нашите приятели и семейство. Обществените връзки могат да внесат в живота ни много преимущества, включително това, че от общуването с близки и приятели по-малко боледуваме и удължаваме живота си.

loading...