Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия

Действащият президент на Бразилия Дилма Русеф, която е с български произход,  е преизбрана за втори четиригодишен мандат. Според избирателната комисия във втория кръг за нея са гласували  около...

365 0

Действащият президент на Бразилия Дилма Русеф, която е с български произход,  е преизбрана за втори четиригодишен мандат. Според избирателната комисия във втория кръг за нея са гласували  около 51,5% от избирателите.

Нейната победа е потвърдена от  Върховният избирателен съд  на страната.

Русеф в победната си реч призова гражданите „към диалог и единство в интерес на отечеството и народа“, и обеща да проведе политически реформи, за да се подобри ефективността на всички нива на правителството.

Местните наблюдатели смятат, че преизбирането на Русеф е било обезпечено от най-бедните бразилци, които по време на първия и мандат  са почувствали подобряване на  качеството на живота си.

Според официалната статистика, през последните години, около 20 милиона души в страната са били в състояние да се придвижат от категорията „бедни“ към категорията „долна средна класа“.

Съперник на Дилма Русеф във втория тур бе  председателят на бразилската Социалдемократическа партия Aesiu Nevish, който получи подкрепата на около 48,5% от избирателите.

loading...