Домашната муха ще спаси човечеството от коремен тиф и туберкулоза

Изследователи от САЩ, Холандия, Швейцария и Великобритания са изследвали генетичните предпоставки за  безопасно съжителство с носители на патогенни заболявания като коремен тиф и туберкулоза. Учените се заинтересували от...

268 0

muhaИзследователи от САЩ, Холандия, Швейцария и Великобритания са изследвали генетичните предпоставки за  безопасно съжителство с носители на патогенни заболявания като коремен тиф и туберкулоза. Учените се заинтересували от гените на насекомото, които може да бъдат полезни за адаптация на човека към   живот в патогенни условия,  пише Genome.

Учените секвенирали генома на шест женски мухи (Musca domestica) в обем 691 мегабайта.

В сравнение с плодовата мушица (Drosophila), геномът на първата съдържа богат набор от гени, свързани с живота на насекомото в патогенна среда.

По-специално, експертите открили  146 места, отговорни за синтеза на ферменти от семейството Р450. Те са отговорни и за детоксикацията на мухите.

Домашната муха е носител на повече от сто човешки и животински заболявания, включително коремен тиф, туберкулоза и хелминатози, но тя самата не е чувствителна  към тях. Само за една година домашната муха предизвиква около шест милиона случая на детска слепота. Учените смятат, че секвенирането на генома на домашната муха  позволява да разберем как това насекомо е имунизирано срещу патогенни за човешка болести.

В бъдеще, с помощта на биотехнологии (включително генно инженерство), както експертите смятат, ще  е възможно да се създадат организми и препарати, които ще помогнат на човек по-лесно да понася такива сериозни заболявания като коремен тиф и туберкулоза, или дори да направят човешкия организъм невъзприемчив към тях .

loading...