Душата идва на Земята по шест основни причини

Рано или късно човек се замисля за смисъла на живота. Това е много по-широко понятие, отколкото е на пръв поглед. Все пак човекът е сложно същество. Всеки от...

889 0

Рано или късно човек се замисля за смисъла на живота. Това е много по-широко понятие, отколкото е на пръв поглед. Все пак човекът е сложно същество. Всеки от нас е способен да определи смисъла на живота на нивото на човешкото съзнание, макар и понякога това да не е толкова просто. Но ако се замислим над това какъв е смисълът на живота за душата, която слиза на земята и се въплъщава в човешко тяло, можем да направим интересни открития.

В периодите на живота, когато човек губи смисъл да живее, помислете за това, защо душата трябва да преминава през тези изпитания, какви задачи е дошла да изпълни тя в това прераждане. Разбира се, че всяка душа си има своите конкретни задачи, nо можем да отделим основните причини за идването на душата на земята в човешко тяло – причини, общи за всички или за почти всички души:

– Изпълняване на желания;
– Растеж и развитие;
– Повторение;
– Компенсация;
– Възмездие;
– Служене.

Шест основни причини за прераждането на душата и идването и на Земята:
1.Изпълняване на желания
Това е един от стремежите на душата, като част от Духовния свят, още преди да започне безкрайният цикъл от прераждания. А докато душата е в човешко тяло или успява да изпълни своите желания или тя ги пренася по-нататък в следващите животи, но още по- силни и натрапчиви.

Привързаността превръща желанието в една много силна емоция, отчаяние, което води до дисбаланс и в резултат на това, че нещо сме го искали толкова силно, се оказва блокирано и недостъпно за нас. За да не стане това, трябва да пожелаваме нещо без болезнени пристрастия, страх и его.

Някои желания, които водят душата в човешко въплъщение:
– да се наслаждава – да вдишва аромата на цветята, да усеща полъха на вятъра, да се къпе в топлината на слънчеви лъчи, да слуша песните на птиците и шума на морето, да опитва на вкус, да чувства, да усеща, да се радва.
– да се изразява – да генерира идеи, да се възхищава на прозрения, да представя прекрасното и да разпространява истината, да твори, да създава, да рисува, да пее, да пише, да танцува, да проектира.
– да познава – да трупа опит, да наблюдава, да разбира, да знае, да преживява.
– да израства – да излиза от рамките на обикновеното, да се освобождава от навици, да разширява кръгозора си, да изследва нови пътища.
– да бъде в отношения – да обича и да бъде обичана, да чувства родството с другите, да споделя, да помага
и да служи.

2. Растеж и обучение
Душата се стреми към еволюция. Като преминава през различни уроци и опити на Земята, тя се развива, става все по-мъдра. Човешкото възприятие в повечето случаи отбелязва значителни победи и големи придобивки, но ние можем да погледнем на себе си и на живота с очите на душата. Това означава, че във всяка ситуация- лоша или добра – да не забравяме за своята вечна ценност. Това винаги помага да вървим напред по пътя на живота.

Като погледнем от тази гледна точка, ние преставаме да бъдем безпомощни жертви, а ставаме наблюдатели. Но дори и да минаваме през трудности и тежки ситуации, длъжни сме да помним,че неприятностите, тъгата и болката са ни дадени не заради страданията, а заради ценностите- „перлите на мъдростта“, които ние намираме по пътя си. Това е дар, който ние ще получим, когато можем осъзнато да преживеем своите болезнени и емоции, и да се освободим от тях. Следващите три пункта; повторение, компенсация и възмездие водят до уравновесяване, трансформиране на негативните енергии в ценен опит и до освобождаване от кармични дългове.

3. Повторение
Намеренията на душата могат да се повторят от въплъщение във въплъщение. Понякога ни се иска да повтаряме приятния опит, например истинската любов или реализацията чрез призванието. Но се случва така, че душите повтарят и неприятни преживявания: тежки времена или отрицателни въздействия.

Работата е там, че по време на лични трагедии и катастрофи душите натрупват много силен емоционален заряд. И душата е принудена да преживее подобен опит отново и отново, докато не го преодолее. С времето душите се стремят да се освободят от вредните, неподходящи връзки. Те излизат от затворения кръг, възстановяват баланса и чистотата на мотивациите.

Примери за повторение:
Действия, носещи удоволствие.
Например, ако в някой от животите не сме имали достатъчно време за обикновените радости: да се полюбуваме на изгрева или да се насладим на вкуса на узрели ягоди- ние не сме изпълнили желанието на душата. В следващия живот душата може да ни покаже напълно точно какво да направим, така че да разберем какво сме загубили. На пръв поглед дребните неща създават най-красивите епизоди от живота.

Повтарящи се пристрастия:
Понякога усещането ни се струва приятно и може да стане толкова необходимо, че да стане движеща сила на целия ни живот. Храната, цигарите, алкохолът и други пристрастия стават така обикновени и важни, че ни отдалечават от реалността. Ако е станало така в един от нашите животи, то в следващия, като правило, е необходимо да излезем от подобни разрушаващи алгоритми, защото пристрастията пречат на нашата връзка с духа. В такава ситуация душата се стреми да освободи човека от зависимостта и отново да го върне обратно към истинската му същност.

Повтаряне на личните качества:
Например, ако не умеете да устоявате правата си (такива са били обстоятелствата в детството ви), възможно е този опит да продължи от предишни прераждания. Вие може да притежавате някакво качество, което в настоящия живот вместо да ви помага ви пречи. В такъв случай задачата на душата е да ви освободи от тези вкоренени алгоритми на поведение. За това ще помогнат осъзнаването, приемането и волята.

Повтарящи се отношения:
Случва се, душите да се върнат по едно и също време, за да бъдат отново заедно. Когато в отношенията има любов, приемане, доверие и уважение един към друг- такова желание е разбираемо.

Но се случва така, че въплътените в човешки тела души повтарят отрицателните, напрегнати, и даже унизителни отношения. Защо?
Душата иска да си научи урока и да промени този опит. Така че дългът на човека в подобна ситуация е да изясни реалните мотиви за тези отношения, а след това да се върне към истината, любовта и честта. Даже събитието, което ни се струва ужасно, ни учи как може да трансформираме отрицателния опит, да станем по-мъдри и да обичаме по-силно.

4.Компенсация
Появява се, когато много силни преживявания от един живот, предизвикват силна реакция в другия. В тези случаи ние отиваме твърде далеч в обратна посока, като се опитваме да разгърнем енергията от минали преживявания. Такава компенсация е толкова силна, че става източник на абсолютно противоположни преживявания на тези, от миналия живот.

loading...