The Economist: трите най-големи икономики в еврозоната изпаднаха в криза

Преди няколко месеца ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги обеща да направи „всичко възможно“, за да подкрепи европейската валута. Според публикацията, в началото изглеждаше, че икономическият растеж...

459 0

eurozoneПреди няколко месеца ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги обеща да направи „всичко възможно“, за да подкрепи европейската валута. Според публикацията, в началото изглеждаше, че икономическият растеж се завръща в региона, но това се  оказа илюзия. „През последните седмици страните от еврозоната отново вървят към дъното,“ – отбелязва The Economist.

„Италия отново изпадна в откровен рецесия, френският  БВП намаля, a  дори могъщата Германия е изправена пред неочаквано висок спад в обема на производството,“ – пише The Economist за резултатите от второто тримесечие на 2014 година.

Изданието отбелязва, че Германия е на ръба на рецесия, Франция е „затънала“ в стагнация, а БВП на Италия е паднал до нивото от преди 15 години, когато единната валута току що е въведена. Тъй като тези три страни са отговорни за две трети от БВП на еврозоната, икономическият растеж в страни като Испания или Холандия, не може да компенсира загубите, отбелязва изданието.

loading...