Еевропарламентът иска изключване на Русия от SWIFT

Евродепутатите призоваха ЕС да разгледа възможността за изключване на Русия от системата SWIFT.  Това се посочва в резолюцията, озаглавена „Положението в Украйна и състоянието между Европейския съюз и...

207 0

fullЕвродепутатите призоваха ЕС да разгледа възможността за изключване на Русия от системата SWIFT.  Това се посочва в резолюцията, озаглавена „Положението в Украйна и състоянието между Европейския съюз и Русия“, като призова ЕС да преразгледа отношенията си с Русия. Документът бе приет на пленарно заседание на сесията на Европейския парламент в Страсбург и гласуван с мнозинство.

Участниците в срещата призоваха за по-нататъшно разширяване на санкциите срещу Москва и отказ от  стратегическото партньорство с Русия, поради позицията и в Украйна. По-специално, да се  изключи  Русия от системата SWIFT.

В допълнение, Европейският парламент призовава за отмяна на планираното споразумение с Русия, в това число – за  газопровода „Южен поток“. Депутатите отбелязват и правилността  на решението на френското правителство да преустанови доставката на руски хеликоптероносачи „Мистрал“ и призова и други страни да последват примера на Франция.

SWIFT е организация за  световни междубанкови телекомуникации. На ден чрез   мрежа и преминават  платежни нареждания за повече от $ 6 трилиона, в нея участват повече от 10 хиляди финансови институции в 210 страни. Сега, практически всички валутни междубанкови плащания, използващи SWIFT, дават  възможност на чуждестранни банки да поискат информация за клиентите на руските банки и, ако получената информация не ги удовлетвори, да блокират  операцията.

loading...