Екадаши – вълшебните лунни дни за пречистване

Думата „екадаши“ на санскрит означава „единадесет“. С нея се отбелязват два специални дни в месеца – единадесетия ден след новолунието и единадесетия ден след пълнолунието според индийския лунен календар....

1890 0

Думата „екадаши“ на санскрит означава „единадесет“. С нея се отбелязват два специални дни в месеца – единадесетия ден след новолунието и единадесетия ден след пълнолунието според индийския лунен календар. В тези дни се препоръчва пълно или частично въздържание от храна и отдаване на медитативни практики. Смята се, че постът в дните Екадаши има очистващо въздействие върху организма, усилва волята, благоприятства духовното развитие на човека и дори изчиства негативната карма. Последното пък автоматично води до лесна реализация на целите и постигане на успех в материален план. Както виждате постенето на Екадаши носи ползи на различни нива 😉

За пречистващите ефекти си има съвсем логично обяснение. Знаем, че Луната оказва влияние върху всички течности на планетата – както върху приливите и отливите на океаните и моретата, така и върху човешкото тяло, което съдържа над 70% вода. Двете основни фази на Луната въздействат на тялото по различен начин – след новолуние, докато Луната нараства, тялото повече абсорбира вещества и се зарежда с енергия; а след пълнолуние, то отделя ненужното и е време за пречистване. На дните Екадаши въздържанието от храна оказва благоприятно въздействие върху очистителните процеси в организма. Ако сте в добро здраве, не би трябвало да чувствате физическа отпадналост от еднодневен пост. Но ако не можете да гладувате напълно, тогава преминете на плодова или сокова диета. Препоръчва се в тези дни да избягвате приема на зърнени и бобови храни, както и на месо.

Екадаши въздействат също на ментален и емоционален план. От астрологията знаем, че човекът е неделима част от организма на Слънчевата система. И като такава, е подвластен на законите и енергийните въздействия в нея. Според астрологията, за всяка част и функция в тялото отговаря конкретна планета. Луната управлява съзнанието и психо-емоционалното състояние на човека. От йога пък знаем, че тялото има енергийни центрове и канали. И се смята, че умът управлява всички функции, свързани с тях. Влияейки върху ума, Луната оказва въздействие върху всички енергийни звена в тялото. По време на йога, чрез различните практики, които изпълняваме, ние движим ума си съзнателно през енергийните центрове и канали. Но когато това движение се случва несъзнателно под външни въздействия, като това на Луната, умът бива силно повлиян и дестабилизиран. Неслучайно, когато Луната е в пика си по време на пълнолуние, хората с по-лабилна психика стават неспокойни и нервни. В Екадаши дните умът е в благоприятно разположение и това време е много подходящо за медитация, тъй като концентрацията се постига с лекота. Смята се, че в тези дни енергията, която тялото би изразходило за храносмилане, е по-добре да се инвестира в духовното и интелектуално развитие на човека.

Според Ведите, човек, който се въздържа от вода, храна, секс и сън на Екадаши, се пречиства от миналите си грехове. Казва се още, че тези, които освен изброените ограничения, изпълняват и духовна практика, като медитация или пеена на мантри например, ще постигнат съвършенство и просветление. Но дори човек да не търси този духовен резултат, спазването на Екадаши винаги има много благоприятно въздействие върху тялото, ума и духа.

В индийската традиция дните се броят от изгрев до изгрев, затова ако 11-тия лунен ден започва след изгрева на Слънцето в даден ден, то Екадаши пост се прави през следващия ден. Има и изключения, при които денят Екадаши не е подходящ за пост, затова се пости на следващия ден – Двадаши (дванадесети). Тези особености са взети под внимание в календара по-долу.

Дните на Екадаши през 2017 г.:

 • 8 и 23 Януари
 • 7 и 22 Февруари
 • 8 и 25 Март
 • 6, 7 и 22 Април
 • 6 и 22 Май
 • 5 и 20 Юни
 • 4 и 19 Юли
 • 3, 17 и 18 Август
 • 2 и 16 Септември
 • 1 и 15 Октомври
 • 14, 29 и 30 Ноември
 • 13 и 29 Декември

https://www.homeyoga.bg – Автор: Мими Дончева

loading...