Екокатастрофа: Айсберг с тегло 1 трилион тона се отцепи от Антарктида

Учените съобщават, че колосален айсберг, тежащ един трилион тона, се е отцепил от западния антарктически леден шелф, предаде Франс прес. Ледената планина е една от най-тежките в документираната...

736 0

Учените съобщават, че колосален айсберг, тежащ един трилион тона, се е отцепил от западния антарктически леден шелф, предаде Франс прес. Ледената планина е една от най-тежките в документираната история.  „Отцепването се е случило някъде между понеделник, 10 юли и сряда, 12 юли, когато айсбергът с площ 5800 кв. км. се отделя от ледения шелф Ларсен“, съобщава в официално свое заявление университетът в Суонзи (Великобритания).

Още в началото на годината учените алармираха, че един от десетте най-големи айсберга, регистрирани досега, е на път да се отцепи от Антарктида. Тогава блокът се делеше от отцепване от само 20 километра. Парчето лед, което се отдели от континента се равнява на 1/4 от Уелс и сега целият бряг в този район на Антарктида ще стане податлив на разчупване. Ледникът „Ларсен С“ е последната останала цяла част от шелфовия ледник „Ларсен“, който по-рано беше от 3 части и имаше площ колкото остров Ямайка.

За последните десетилетия ледниците „Ларсен А“ и „Ларсен Б“ бяха разрушени и потънаха – според учените в резултат на глобалното затопляне. „Ларсен А“ се откъсна от основния масив през 1995 г. През 2002 го последва и част от „Ларсен Б“ с площ 3250 кв. километра и дебелина 220 м. Само за 35 дни целият ледник се разруши почти напълно. Процесът на рушене вече е в третата и последна част от ледника.

loading...