Ексклузивно интервю с Васил Георгиев за новия му биопънк роман – „Екс Орбита”!

Автор: Валентина Минчева   Васил Георгиев е млад писател, юрист по професия и автор на къси разкази. Той е роден на 5 юли 1975 г. в гр. София....

650 0

valentinaАвтор: Валентина Минчева

 

Васил Георгиев е млад писател, юрист по професия и автор на къси разкази. Той е роден на 5 юли 1975 г. в гр. София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и  работи като адвокат и преподавател там. Смятан е за един от най-добрите съвременни творци на къси разкази. Първият му сборник с разкази е „Будистки плаж”, който е номиниран за наградата на „Хеликон” през 2009 г. Вторият – „Уличник. Истории на софийските улици“, е номиниран за Националната награда „Христо Г.Данов“ за българска книга на 2010 г. Едно от най-добрите му произведения, безспорно, е „Деград”, където е представен „ъндъграунд” живота в България в къси разкази. Участва в множество литературни четения по столични клубове.

Ето го и интервюто с Васил Георгиев относно новата му книга „Екс Орбита”:

Приятно изненада своите фенове със следващото ти заинтригуващо четиво – „Екс Орбита”.  Откъде ти хрумна това име за книга?

На латински „орбита” се е наричала първоначално следата от колелото на каруца или на друго превозно средство. Екс е отклонение, девиация. Та „екс орбита” е състояние на отклонение. В случая – от съзнателната човешка личност. За някои това отклонение е единението с Бог, за други – това са импулсите на несъзнаването, за трети – извънземните, за четвърти – алкохолът и наркотиците. В книгата, това състояние представлява единството на човека с Всеобщия разум – духовната основа на всички живи същества. Около съществуването и природата на този Разум, спорят част от героите в книгата, в едно донякъде мрачно, полуфеодално общество.

Защо издателите я наричат „биопънк роман”, звучи доста авангардно?

Биопънкът е жанр, който се занимава най-общо с разширяването на човешката личност отвъд познатото. В това отношение, биопънк е самата идеология на 2097 година.

Прочетохме някъде, че наричаш книгата си „иронична антиутопия”, сподели ни малко повече твоето мнение!

Не съм от хората, които обичат да натрапват вижданията си. Действието се развива в един „траш” свят, разбира се, но хората, които живеят в него, не са наясно с това. Измислили са достатъчно заблуди, които им позволяват да скрият истината от самите себе си. Там някъде са иронията и забавното.

Дизайнът на корицата е шарен – виждаме колела, блокове, огромно око на един синьо-зелен фон, кой е художникът и ти ли измисли  обложката на „Екс Орбита”?

Ирина Пенева, художникът, я измисли и нарисува. Корицата е страхотна и има връзка с книгата.

Тематично има ли нещо общо романът ти с предходните  произведения, които си сътворил?

Проблемите, които засяга – политически, културни, екологични, не са много по- различни. Изкушават ме социалните и политически теми, в същото време бягам от тяхната натрапливост. Затова им търся проявления извън познатото, житийно-битийно, вестникарско, новинарско, сутрешноблоково проявление.

Коя е любимата ти част от Екс орбита” – разкажи ни накратко?

А, нямам такава. Мисля, че книгата е равностойна във всяка своя част, не се огъва никъде под излишната тежест на авторовото желание непременно да изръси някакви гениални свои мисли.

Как мислиш, че книгата ще се възприеме от литературно-критичната общност?

То трудно може да се говори за някаква общност, поне по отношение на мнението – ще има хора, на които ще им хареса, а на други няма да им допадне. Това поне е сигурно.

Кога и къде ще се състои официалното представяне на новия ти роман?

На 21-ви април от 18:30 ч. в Клуб „Перото” в НДК – София и в Пловдив на 27-ми април от 18:00 ч. в книжарница „Хермес Централ”. Всеки е поканен.

 

 

loading...