Елън Мъск сравни изкуствения интелект с неконтролируем демон (видео)

Известният бизнесмен и основател на Tesla Motors и Space X Елън Мъск заяви, че съществува много сериозна заплаха за човека от страна на изкуствения интелект. По време на...

523 0

Известният бизнесмен и основател на Tesla Motors и Space X Елън Мъск заяви, че съществува много сериозна заплаха за човека от страна на изкуствения интелект.

По време на речта си в МТИ, Мъск бе попитан за това какво мисли за перспективите за създаване на изкуствен интелект. Той каза, че за тази сфера е необходимо огромно внимание, тъй като изкуственият интелект е „основната заплаха за съществуването на човечеството.“

„Аз съм по-склонен да вярвам, че е необходимо да се мисли за регулирането на този проблем на национално и международно ниво. Това ще ни даде увереност, че не правим ужасна грешка. Чрез създаването на изкуствен интелект, ние всъщност призоваваме демони. Вие знаете тези истории, в които герои рисуват пентаграм и призовават демони, да, те са сигурни, че могат да ги контролират, но това не е така“, -каза Мъск.

На въпрос дали може да се очаква, че абстрактният робот HAL9000 няма да замине за Марс, Мъск заяви, че HAL9000 не може да се сравнява по никакъв начин с изкуствения интелект.

Роботът HAL9000 е персонаж от известния научнофантастичен роман на Артър Кларк „2001: A Space Odyssey“. Според сюжета на романа, роботът, който е с изкуствен интелект, излиза от контрол и бива изключен от астронавта Дейв Боуман, който едва не загива заради действията на робота. Преди това HAL9000 убива друг член на експедицията.

Всъщност Елън Мъск не за първи път говори за сериозната опасност, която, по негово мнение, може да представлява изкуствения интелект. В началото на август бизнесменът привлече вниманието на читателите на микроблога си в Twitter с книгата „Свръхразум“ на Ник Бостром, отбелязвайки, че изкуственият интелект може да бъде по-опасен от ядрените оръжия.

През февруари 2014 г. известния футурист Реймънд Курцвейл заяви, че компютрите ще могат да научат човешки език и да надминат човешкия интелект до 2029 г.

loading...